Logotip del 'Fet a Tarragona'Santa Cecília és la patrona dels músics i se celebra aquest divendres 22 de novembre. Enguany, a Tarragona cal sumar-hi una altra activitat musical impulsada per gent de casa. Es tracta d’un nou cicle de concerts, en aquest cas de música antiga. L’ideòleg de la iniciativa és Xavier Pastrana, director dels Cors i l’Orquestra de Cambra de Vila-seca i del grup l’Ensemble O Vos Omnes.

Tarragoní de la lleva de 1977, Pastrana es revolta contra l’absència d’unes programacions musicals estables i consolidades al territori. Està cansat de veure com creix l’oferta de festivals a altres punts de Catalunya i de sentir a la gent del sector afirmant que “aquí no es fa res”. De fet, l’única programació estable és la que organitza Joventuts Musicals els dimarts al Metropol. Amb aquest panorama, Pastrana i l’Ensemble han decidit crear el TAU, el primer Cicle de Música Antiga i Debat de Tarragona.

Els grups no hauríem de ser els promotors de concerts i festivals”, comenta resignat Pastrana, però davant la manca d’iniciativa pública, han apostat per configurar un primer cicle que tindrà lloc al Pati del Seminari. L’objectiu és “fidelitzar els aficionats a la música amb regularitat, fer pedagogia de la música antiga i crear un nou públic”. Per aquest motiu, incorporarà abans de cada concert una conferència a càrrec d’un expert que ajudarà a entendre el context històric i artístic de les obres.

Només amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona, el TAU arrenca aquest curs amb quatre concerts a càrrec de l’Ensemble O Vos Omnes. Es programen en dates significatives:Santa Cecília (22 de novembre), Nadal (3 de gener), Carnaval (22 de febrer) i Setmana Santa (16 d’abril). El grup, format per estudiants amb experiència del Camp de Tarragona, és un dels referents de la música antiga a Catalunya i resident de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

Comencen de manera molt modesta -“s’han de fer coses de mida raonable”, comenta Pastrana- i fins i tot van engegar un procés de micromecenatge a través de Verkami per aconseguir 3.900 euros. La idea del cicle és anar a poc a poc, generar un moviment musical a la ciutat i oferir concerts a un públic cada cop més ampli: l’entès i el que hi va per primera vegada. A llarg termini, l’objectiu és que a Tarragona es consolidi un festival de música antiga. El primer pas està a punt de donar-se.

Text de Ricard Lahoz.