Arts visuals

Una increïble i artística història d’amor

El casament de la mona Micaela es converteix en una gran 'performance' amb la participació de desenes de creadors del territori
27/08/2014
La mona Micaela rebent l'anell de compromís, confeccionat pel joier tarragoní Tomàs Palos

Després d’uns anys sense parar de viatjar, anar de festa i enriquir-se culturalment, la mona Micaela s’ha enamorat i està disposada a compartir la seva vida esbojarrada amb un altre primat, el mono de l’Anís del Mono. Els preparatius ja estan en marxa i s’està coent un calendari festiu per celebrar l’enllaç com cal, amb comiat de soltera, casament i lluna de mel, tot rodejat d’amics que convertiran aquesta unió en un trobada artística de primer nivell.

Si aquesta és la primera vegada que sentiu a parlar de la mona Micaela deveu estar al·lucinant (i amb raó). De què coi ens parlen aquests ara? Però, no ens hem tornat bojos (encara). La Micaela és, efectivament, una mona. Una figura de plàstic, de poc més de 30 centímetres d’alt, que el dissenyador tarragoní Òscar Vives va comprar un diumenge per casualitat al mercadet de la Part Alta. Durant un any la mona va acumular pols en un prestatge, però tot jugant la van batejar i la mare de l’Òscar va voler fer-se una fotografia amb ella. I el joc es va anar embolicant. I molt.

Ens vam preguntar: a veure fins on arribem?“, recorda Òscar Vives. I van arribar que cada vegada més gent volia fer-se fotos amb ella i se l’emportaven a concerts, teatres, exposicions i altres activitats. “Durant dos anys la Micaela es va convertir en una ambaixadora cultural“, afirma l’artista tarragoní Àlvar Calvet, un altre dels promotors de la iniciativa del casament.

Monkeys in love

Les fotografies de la mona més famosa de Tarragona de mica en mica anaven triomfant a la xarxa gràcies al seu grup de Facebook i al seu perfil d’Instagram i el ressò ja havia traspassat la ciutat. Fins que l’any passat, en una conversa informal amb uns amics, Vives i Calvet van decidir buscar-li parella al seu animal i els va venir al cap l’estàtua del mono de l’Anís del Mono, instal·lada des de 2012 al passeig marítim de Badalona, ciutat on s’elabora aquest cèlebre licor. “Després ens vam adonar que la performance s’assemblava a la que va fer l’artista Antoni Miralda, quan l’any 1992 va casar el monument de Colón de Barcelona amb l’estàtua de la Llibertat de Nova York, però no era la nostra intenció imitar aquesta acció“, puntualitza Calvet. Miralda, de fet, ha col·laborat en aquest singular casament.

Com tot casament important, la festa s’allargarà diversos dies. El dissabte 13 de setembre, a Tarragona, tindrà lloc la posada de llarg i el comiat de soltera, amb un acte central al Cafè Metropol. L’enllaç pròpiament dit tindrà lloc el dissabte 27 de setembre a Badalona i, finalment, la ximpanzé i el mico gaudiran d’una lluna de mel el dissabte 4 d’octubre a la Comella, el jardí escultòric que l’artista Rufino Mesa té als afores de Tarragona.

Sota el nom de Monkeys in Love aquesta acció s’ha convertit en un aparador del sector cultural de les dues localitats. A Tarragona, per exemple, desenes d’artistes i creadors han posat el seu granet de sorra perquè la cerimònia sigui un èxit. El joier Tomàs Palos ha elaborat l’anell de promesa, les aliances són obra de Joan Serramià, la toia és un obsequi de Jukka Heinonen, el vestit de núvia serà obra de Viki Tomàs… La llista és ben llarga, això sense comptar amb les desenes d’artistes que actuaran en les diferents parades que tindrà la festa tarragonina. En total, s’espera ajuntar prop de 250 persones a l’acte central del Cafè Metropol. “Tothom està col·laborant de forma gratuïta i estem molt agraïts per aquesta predisposició“, remarca Vives.

El projecte, que també ha comptat amb la participació de les Escoles d’Art de Tarragona i Pau Gargallo de Badalona, tindrà continuïtat més enllà de la boda de l’any. L’objectiu és editar una publicació i un vídeo que reculli les desenes de col·laboracions que han rebut una mona i un mono que s’han enamorat i que, de retruc, han enamorat molta altra gent. Llarga vida als nuvis i que siguin molt feliços!

Jordi Suriñach



1 Comentari

  1. […] estrenarà un vestit especial per a l’ocasió i portarà un ram de flors fet a mida. Després del casori, el matrimoni lluirà les aliances que certificaran […]

Deixa un comentari