Un petit local municipal ubicat a la plaça Carles Llorach de la Part Alta és la base d’operacions del Club Diógenes Tarragona. «No tenim cap síndrome estrany. El nom sorgeix d’una referència literària dels llibres de Sherlock Holmes. La colla d’amics s’anomenava així i, més tard, vam posar-li aquest nom a l’associació», explica entre riures Albert Ruiz, president de l’entitat. Ell i els seus amics, després de vint anys jugant plegats a jocs de rol i de taula, van decidir fundar el Club Diógenes l’any 2012.

L’associació va néixer amb l’objectiu de «difondre» i «potenciar» la cultura lúdica a la ciutat. «Anàvem molt endarrerits en comparació a altres poblacions similars a Tarragona», expressa el president. Tot i això, reconeix que es tracta d’un problema de país, perquè «no és normal que ens segueixin venent el Monopoly a les grans superfícies com un joc nou, quan va néixer l’any 1902 i actualment n’hi ha desenes de millors». Per tal de combatre aquest desconeixement, el Club compta amb un espai propi a Ràdio Ciutat de Tarragona anomenat «La Partida».

A aquesta divulgació lúdica s’hi afegeixen una sèrie de valors que Ruiz considera «primordials». «Jugar a un joc de taula o rol, de manera presencial, significa compartir calidesa humana, relacionar-se, aprendre a guanyar i perdre i a donar valor a les coses…», subratlla. De fet, als estatuts de l’entitat ho deixen ben clar: «Triem jugar en comunitat com una activitat social, presencial, de contacte personal, enriquidora, inclusiva, accessible i inclús solidària, com a alternativa a l’aïllament individual». El president del Club Diógenes defensa que, a banda de les habilitats socials, els jocs serveixen per adquirir coneixements. «Estem programant per aprendre jugant», recalca. Lamenta, però, que «el joc s’ha estigmatitzat com a infantil, quan realment es tracta del nostre software principal».

Albert Ruiz, president del Club Diógenes Tarragona, amb una mostra dels jocs que tenen al local.

Al Club Diógenes s’hi organitzen partides cada setmana. «De fet, abans de la COVID-19, quedàvem cada tarda de dilluns a divendres i, potser, també els caps de setmana», reconeix Ruiz. Ara, han hagut d’adaptar els jocs a la pandèmia, per això han optat pels jocs de rol per Internet. Compten amb més d’una seixantena de socis, molts arribats des de diferents parts de l’Estat espanyol i del món. «De fet, per a moltes persones, el primer contacte que han tingut amb gent de la ciutat ha estat gràcies al nostre club. Ens troben per Internet quan arriben a Tarragona i el joc serveix per trencar barreres», detalla Ruiz. A més, l’entitat és flexible amb les quotes dels socis perquè «l’essencial és jugar, i entenem que la situació econòmica no és la millor». 

L’objectiu a curt termini és, segons el president, «superar la pandèmia». A dos anys vista, però, esperen poder reformar el local i adaptar-lo a les necessitats dels socis. Això passa per la creació d’espais tancats que permetin jugar a més d’un grup a la vegada sense molèsties de soroll, atès que actualment el local és diàfan. També volen apostar pels jocs infantils, per tal d’acollir al club persones de totes les edats. Mentrestant, el Club Diògenes continuarà amb la difusió de la cultura lúdica i amb la col·laboració amb altres entitats per potenciar els seus valors. És el cas, per exemple, de les col·laboracions amb Tarragona Jove i la ONCE o la col·lecta en marxa de jocs de taula per La Marató de TV3.

Text i fotografies: Carlos Domènech Goñi