Lydia Gil, nascuda a Mèxic però resident al Camp de Tarragona, fa 14 anys que treballa a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). És documentalista de professió: «Visc entre llibres i documents antics», assegura somrient. Aquesta faceta, però, la desenvolupa durant la meitat del dia. «A la tarda, quan surto de l’ICAC, em canvio la samarreta i començo a ser divulgadora científica i blogger», relata.

Gil és vicepresidenta de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona, té un blog on fusiona la ciència i les xarxes socials i un programa de ràdio on explica amb deteniment les darreres novetats sobre recerca científica que es realitza al territori. A més, ho fa des d’una perspectiva feminista i conscienciada amb el col·lectiu LGTBIQA+, com demostren els espais «Dones Divulgadores» i «CienciaArcoíris». Tot plegat, amb un objectiu molt clar: promoure la divulgació científica.

«Encara ara, al 2020, hi ha un gruix de la comunitat científica que és reticent a compartir a través de les xarxes socials els seus coneixements», explica Gil. Aquest és el motiu principal pel qual Gil va fundar, l’any 2015, el blog Social Media en Investigación. A través d’aquest espai fusiona xarxes socials i divulgació, en un acte que qualifica de «compromís social». «La recerca científica habitualment sorgeix de fons públics, per això obrir aquests coneixements a tothom és una manera de retornar a la societat el que ha donat per la recerca», destaca, i afegeix: «Cal democratitzar el coneixement, és una eina perquè la població s’apoderi».

Per tal de reforçar aquesta tasca, des de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona, es va estrenar l’any passat un programa de ràdio: Ones de Ciència, que s’emet cada dimecres a les sis de la tarda a Ràdio Cambrils. Es tracta d’un dels tres programes més escoltats de l’emissora, i aquesta setmana va rebre el premi de Millor Contingut d’Àudio als Premis de Comunicació Local. «Encara estic tremolant. És tot un reconeixement», diu Gil, que comparteix micròfon amb les companyes Maria Ferrer i Katia Rintjema. Espera, però, que el premi «faci efecte» i «apareguin més continguts d’aquestes característiques a les ràdios i les televisions».

Lydia Gil (centre), amb les companyes Maria Ferrer i NúriaRuiz, a l’estudi d’Ones de Ciència.

Durant aquests anys, Gil ha sabut combinar la divulgació científica amb la conscienciació en qüestions de gènere i el feminisme. Fruit d’aquest activisme neixen dues seccions: «Dones Divulgadores» i «Ciencia Arcoíris», que compten amb espais propis al blog. «Penso que són aportacions molt importants. El sostre de vidre afecta molt les dones en el món de la divulgació científica, i hi ha científics que han patit en el món laboral per la seva identitat de gènere», desvetlla.

Els plans de Lydia Gil a curt termini passen per continuar amb els projectes actius, però amb l’objectiu d’arribar a més gent. «També volem acabar de convèncer la comunitat científica del territori de la necessitat de compartir els seus avenços», subratlla. Gil veu, en projectes com el Rambla Science, l’oportunitat de convertir Tarragona en una ciutat pionera en la divulgació científica. «La URV i els quatre instituts de recerca que tenim a la ciutat estan fent una gran tasca en aquest sentit», apunta. El «desig», però, és que el projecte s’acabi desenvolupant definitivament.

Amb tots els seus projectes actius i els que vindran, Lydia Gil seguirà lluitant per fer arribar el coneixement i la ciència a tothom. «És molt necessari, perquè en aquests temps de fake news i teories de la conspiració, el coneixement científic atorga el pensament crític que li falta a la societat», acaba dient.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Carlos D.G. i Cedides