L’octubre de l’any 2013, l’escriptora Ana Punset (Tarragona, 1981) publicava el primer llibre de la sèrie El Club de les Vambes Vermelles (Penguin Random House). El pròxim mes d’abril sortirà a la llum el llibre número dinou de la saga, després d’haver aconseguit unes xifres de vendes de rècord, amb més de 500.000 llibres venuts. «Hem tingut sort, però també és cert que vam escollir molt bé el públic al qual anava dirigit: nenes d’entre els 9 i els 12 anys», reconeix Punset.

La literatura va atrapar Punset durant l’adolescència. «La veritat és que em vaig enganxar més tard de l’habitual…», diu somrient des de Tiana, el poble del Maresme on viu amb la seva família. Des de Shakespeare fins al Senyor dels Anells, passant per Enid Blyton i les històries de Celia. «Va ser la meva mare qui em va inculcar l’amor pels llibres, ella llegia molt», explica.

El cinema és la seva altra passió. Per aquest motiu, després d’estudiar al col·legi Aura, va marxar a Barcelona per estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. «Però ràpidament vaig veure que treballar al món del cinema seria difícil. L’entorn és lleig, els contractes precaris…», expressa. L’amor per l’escriptura la va decantar per estudiar un màster d’Escriptura per Cinema i Televisió a la Universitat Autònoma de Barcelona: aquest va ser el pas per començar a publicar.

Ana Punset somriu durant una signatura de llibres a la Feria del Libro de Madrid.

El Diari Més i el Diari de Tarragona —on encara col·labora al suplement cultural— van ser les primeres oportunitats. Era l’any 2008, però, quan Punset va entrar per primera vegada al món de la literatura. «Em van proposar formar part d’un equip d’escriptors per publicar llibres rere un pseudònim. Era un experiment i no va acabar d’anar malament, però era frustrant en sentit creatiu, perquè ningú no sabia que eres tu la que s’amagava darrere del pseudònim», recorda Punset. Després d’aquest projecte fallit, que va acabar l’any 2011, la tarragonina va començar a treballar com a lectora professional. Grans editorials confiaven en ella perquè valorés els nous projectes que els arribaven. «M’enviaven un manuscrit en anglès, per exemple, i jo omplia un full de valoració. Això ho feia servir l’editor per decidir si començaven a publicar-lo o no», detalla, però afegeix rient que «vaig recomanar moltes coses que al final no van sortir».

Corria l’any 2013 quan un contacte professional de Punset va proposar-li parlar amb Penguin Random House. L’editorial volia apostar per la literatura juvenil, encarada cap a un públic femení d’entre 9 i 12 anys. El talent de la tarragonina va fer possible que el projecte caigués en les seves mans, i els números parlen per si mateixos: més de 200.000 exemplars venuts i una sèrie de 19 llibres. «Estic molt contenta, perquè amb El Club de les Vambes Vermelles he aconseguit que moltes nenes comencin a llegir», subratlla.

Les intencions de Punset passen per continuar amb la literatura juvenil des del Maresme. «Aquí hem construït la nostra vida i soc molt feliç», diu. Nous projectes com la sèrie New York Academy o Best Friends Forever marcaran la vida professional de la tarragonina, que desitja continuar augmentant el nombre de lectors juvenils amb les seves històries.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Cedides