BlocCulturaPatrimoni

«Arqueo Tour»: l’aplicació que descobreix tots els secrets monumentals de Tarragona

Òscar Martín i Meritxell Navarrete són els artífexs d’aquesta app, que inclou l’explicació de més de 200 localitzacions entre jaciments visibles i no visibles de la ciutat

09/04/2021

Una volta romana tancada al públic però en perfecte estat de conservació a sota del carrer Ferrers. Un mosaic amagat sota la plaça de braus, ara exposat al MNAT. Una altra amb motllures de taló sota el número 36 del carrer Civaderia, tampoc visible pels ciutadans i turistes. O desenes de restes de domus, ceràmiques i altres elements al llarg dels carrers Vidal i Barraquer, Jaume I o Francesc Bastos, que es mantenen vives en criptes arqueològiques. Aquests secrets i molts més són els que es podran descobrir gràcies a l’aplicació «Arqueo Tour», elaborada per l’investigador i secretari de la Reial Societat Arqueològica, Òscar Martín, i la biòloga Meritxell Navarrete.

«La idea d’aquesta aplicació va sorgir fa un parell d’anys. Estava cercant la localització i la història de la Font dels Lleons i vaig trigar una bona estona en aconseguir-la. Si jo, que estic ficat en el tema, vaig tardar tanta estona, no em vull imaginar un ciutadà o un turista. Per això vam decidir fer aquesta app», recorda Martín. Dos anys després, l’aplicació és una realitat. Compta amb més de 200 localitzacions, entre espais ben coneguts i visitables com el Circ i d’altres amagats sota les construccions modernes.

I és que l’aplicació «està pensada pels turistes» però «també pels tarragonins i tarragonines». «Si a tu no t’expliquen que al voltant de la Tabacalera s’hi amaguen desenes de restes romanes, entre domus, ceràmiques i altres peces de valor, no ho saps, perquè tampoc hi ha cartells que ho indiquin», lamenta Martín. En aquest sentit, Navarrete afegeix: «No som conscients de què s’amaga a sota dels nostres peus, però amb aquesta aplicació pots descobrir-ho des del sofà de casa o passejant per la ciutat».

L’aplicació, que es pot descarregar des d’aquest enllaç, està sincronitzada amb el navegador GPS i detecta la ubicació dels usuaris per tal d’indicar on són. La versió gratuïta ofereix una vintena de localitzacions i la de pagament, que estarà disponible ben aviat i costarà 3.99 euros, en tindrà aproximadament 200, «però constantment anirem actualitzant». Les explicacions que s’ofereixen de cada monument o resta són científiques, basades en documents tècnics reals i guies homologades. També hi ha vídeos i àudios, i es proposen dues rutes —a la Part Alta i a la Part Baixa— que s’ampliaran per temàtiques. D’altra banda, és possible valorar l’estat i l’explicació dels monuments i filtrar aquells que més interessin a l’usuari. Així doncs, es poden seleccionar els monuments visitables o amagats, els tipus de jaciments o aquells espais que van inspirar artistes per elaborar les seves obres.

captura pantalla arqueotour

Captura de l’aplicació Arqueo Tour on hi apareixen desenes de localitzacions explicades amb fitxes.

«Tarragona és un diamant en brut que s’ha d’acabar de polir i explicar com cal», defensen els creadors. A més, està previst que l’aplicació acabi recollint també les restes medievals, modernistes o de la Guerra Civil Espanyola que s’amaguen sota la ciutat. L’aplicació ja està disponible per Android i ben aviat ho estarà també per iOS. El projecte ha estat subvencionat per l’Ajuntament de Tarragona en el marc dels ajuts extraordinaris culturals per la COVID-19, i també ha comptat amb el suport de Tarragona Impulsa.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Carlos D.G i Cedides3 Comentaris

 1. Toni
  13/04/2021 Respon

  És una eina molt útil i necessària per a conèixer Tarragona. Molt bona feina

 2. Pilar Fernandez
  11/04/2021 Respon

  He descargado la aplicación, la idea es buena pero faltado lugares tan básicos como el acueducto de Les Ferreres. Por otro lado, para poder ver la mayoría de yacimientos, restos etc hay que pagar por la aplicación PRO.
  Conclusión, desinstalada

 3. Carme Bargalló
  11/04/2021 Respon

  Em sembla una idea, un treball i unes ganes de donar a conèixer la nostra ciutat sense precedents. Felicito la Meritxell Navarrete i l'Òscar Martín. Sou genials!!!

Deixa un comentari