El diumenge 12 d’abril de 1931 les forces republicanes guanyaven les eleccions municipals en 41 de les 50 províncies espanyoles. Dos dies més tard, el 14 d’abril, es proclamava a Espanya la II República. Però, i a Tarragona? Què va passar a la ciutat? Quins noms van liderar aquest procés de trencament amb la monarquia d’Alfons XIII? Es va fer política local durant els anys de govern republicà? La ciutat, que aleshores tenia poc més de 30.000 habitants, va notar el canvi? Totes aquestes preguntes quedaran resoltes amb el documental La primavera republicana, produït per TAC12 i que s’estrenarà el pròxim dia 13 al Teatre Tarragona.

«Més enllà del mite que s’ha creat de la II República, el que volem és donar respostes. Explicar què va passar durant aquells anys des del punt de vista urbanístic, cultural o turístic. En definitiva, si va ser un període important a nivell polític local». Són paraules del guionista del documental, el periodista Toni Orensanz. Ell ha estat l’encarregat de donar forma, ritme i sentit a la documentació que ha liderat la periodista Joana Zapata, qui ha comptat amb l’estreta i «fonamental» col·laboració de l’Arxiu Municipal de Tarragona i el seu director, Jordi Piqué.

En el rodatge del documental hi han participat historiadors com Lluís Balart o Montserrat Duch, especialistes en fons documentals com la Blanca Gas i actors i actrius del grup de recreació històrica «Ejército del Ebro». També hi apareixerà el testimoni pòstum de Francesc Cassares —cedit pel Memorial Democràtic i la seva família—, imatges audiovisuals gairebé inèdites dels anys de la República a Tarragona o la façana de l’Ajuntament engalanada amb la bandera republicana, a més d’altres espais de la ciutat transformats per l’ocasió, com el bar La Cantonada o la Cooperativa Obrera.

saló plens primavera republicana

Imatge de la gravació del documental al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona.

«Quan fas documentals així tens tres potes essencials: la documentació existent, sigui fotogràfica, audiovisual o textual; el testimoniatge oral, que en tenim un tastet però no un gran gruix, i, per últim, els experts. Però aquest cop també tenim la recreació històrica, que ajuda molt audiovisualment per donar ritme al discurs i al guió», explica Zapata, que durant tres mesos s’ha submergit per complet en el fons documental que ha facilitat l’Arxiu Municipal. El seu director, Jordi Piqué, destaca que «la nostra funció no és només preservar, sinó donar a conèixer al màxim de la població la riquesa que pot tenir el patrimoni documental», i afegeix: «L’època republicana a Tarragona és una història feta i estudiada, l’altra cosa és que sigui coneguda. Per això hem aprofitat aquesta oportunitat».

«De fet, la idea del documental ens va arribar de l’Arxiu, i nosaltres ens vam engrescar», reconeix el director de TAC 12, Xavier Abelló. La primavera republicana és el tercer documental centrat en la memòria històrica que estrena la televisió pública en els darrers tres anys, després de Tremolors i Epíleg. 15 de enero. «Fer peces així és complex per tot el que comporta, però sempre que puguem continuar en aquesta línia ho farem. D’una banda, per aportar aquest tipus de contingut i que formi part de les videoteques de casa nostra. I segona, perquè fer memòria històrica és servei públic i això nosaltres ens ho creiem molt», subratlla Abelló.

cartell promocional primavera republicana

Cartell promocional del documental produït per TAC12.

El documental, que inicialment s’allargava més d’una hora i mitja, tindrà una durada d’uns 35 minuts. Joana Zapata reconeix que «no ha estat fàcil escurçar-lo» perquè «van ser uns anys tan convulsos i que passaven tantes coses que és difícil descartar». Personatges polítics com Pere Lloret o Macià Mallol hi jugaran un paper important, i la ciutadania podrà comprovar què va passar a la ciutat dies abans, durant i després de la proclamació de la II República Espanyola.

L’estrena del documental s’emmarca en el programa de memòria històrica 14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República, que des d’aquest abril i fins al desembre ofereix una trentena d’activitats per ajudar a conèixer què va significar la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a la ciutat. Podeu consultar-ne totes les propostes al web de l’Arxiu.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Cedides