Els agrada la interpretació, la música i el teatre. Actualment, en un moment on en ocasions preval estar connectat al telèfon mòbil o la tauleta, cal fer valdre que un grup de joves de Tarragona dediquin part del seu temps lliure a formar-se en una activitat com és el teatre musical. Ho han fet en el marc d’una de les activitats organitzades per l’Estiu Jove 2023, de Tarragona Jove, i amb una convidada de luxe. Durant tot el dimarts 27 de juny van poder gaudir de l’assessorament i la formació d’Isabel Soriano, professora de l’Institut del Teatre des de 2008 i que ha participat en musicals com ara Mikado, Mar i cel i Flor de Nit amb la companyia Dagoll Dagom o Company, amb el Teatre Lliure, entre molts altres.

Fer del teatre musical una “activitat destacable”

La classe magistral va servir per fer un intensiu apropament al teatre musical i a les diferents formes expressives que pot adoptar la música en escena. Teresa Valls, professora de cant de l’Estudi de Música, va acompanyar els nois i noies i la Isabel durant tota la classe magistral. Explicava que es tracta d’una activitat pensada “per gent que vulgui fer del teatre musical una activitat destacable, amb l’objectiu que incorporin la música en la seva activitat artística”. En aquest sentit, Valls, destaca que “cap d’ells comença des de zero”.

Soriano conversa amb dues de les alumnes

Isabel Soriano va treballar amb dotze joves diverses tècniques vocals i interpretatives. Primer, en l’àmbit formatiu, per plasmar-ho posteriorment davant la resta de participants, sota l’assessorament i correccions de Soriano. Així, cadascun dels nois i noies pujaven al petit escenari per mostrar part del seu talent. “Cantar és com ballar: hem de seguir els passos i ritmes marcats i deixar-nos emportar”, recordava la professora a dues de les noies participants que interpretaven “La Cançó de la Rosa”, del Petit Príncep.

Un altre dels nois participants s’atreveix amb Bob Dylan. Tot un repte. Abans de començar, Soriano l’advertia: “Cal posar-nos en situació i tenir en compte l’estat d’ànim amb el qual hem de cantar i, a partir d’aquí, començar la interpretació”. De fet, cadascun dels participants va triar les cançons amb les quals se sentia més còmode per realitzar la interpretació i rebre els consells professionals.

Joves amb interès per l’àmbit teatral

Els nois i noies no es van voler perdre la jornada a l’Espai Jove Kesse amb un piano llogat especialment per a l’ocasió, a les mans del pianista acompanyant de l’Estudi de Música, Anton Salvador. Són joves amb un gran interès per l’àmbit teatral i molts d’ells formen part de les companyies amateurs de la ciutat i han participat en la Mostra de Teatre Jove, així com en altres activitats formatives anteriors ofertes pel Servei Municipal de Joventut. La figura d’Isabel Soriano també va ser un atractiu afegit per participar en la classe magistral. “No cada dia ens visita una professora amb el seu bagatge i crec que cal aprofitar-ho”, comentava un d’ells.

Isabel Soriano, atenta a les interpretacions dels joves

L’activitat va ser un èxit i ràpidament es van cobrir les places oferides. Valls reiterava el que expressaven els alumnes: “La Isabel té una experiència com poca gent en aquest país, a més de ser una gran professional”.

A més, la bona sintonia que es respira entre tots es plasma des del primer moment. La classe magistral va servir perquè tots aprenguin dels altres i fer veure que qualsevol música es pot integrar en la interpretació. De fet, és una forma de les formes de fer d’Isabel Soriano. “Ella no fa purament teatre musical, entesa com una obra, sinó que inclou la música en l’àmbit teatral, que és molt diferent”, detalls la professora de cant de l’Escola de Música de Tarragona. A més, Isabel Soriano va voler expressar-los la premissa que el teatre musical no són només les obres escrites. Qualsevol música pot participar en una obra teatral, amb un important component escènic.

Tant Valls com Soriano volien deixar un missatge clar als alumnes participants en finalitzar la classe magistral. Són ells i elles els que han de controlar la seva veu, depenent de la situació sobre l’escenari, i han de saber com plasmar-la depenent de la cançó, el moment o l’enfocament del text o obra teatral. Va quedar clar, les cares d’atenció dels joves en cadascuna de les correccions i consells així ho plasmava.

Aquesta activitat forma part de l’Estiu Jove 2023, organitzat per Tarragona Jove, que ofereix fins al setembre 75 activitats diferents i més de 2.000 places per a nois i noies d’entre 12 i 35 anys.

Text i imatges: Josep Gallofré