Arts visualsBloc

Cultura, participació i consciència social

La directora tarragonina Anna M. Bofarull recorre al micromecenatge per finançar el seu primer llargmetratge de ficció, 'Sonata per a violoncel'
30/04/2012
Cartell promocional de la pel·lícula 'Sonata para violonchelo'

Obtenir productes exclusius d’una pel·lícula, com una còpia del guió, un cartell signat pels protagonistes, el CD amb la banda sonora o, simplement, que el teu nom aparegui esmentat a la pàgina web del film. Aquestes són algunes de les contraprestacions que reben les persones que col·laboren econòmicament amb la pel·lícula Sonata per a violoncel, dirigida per la tarragonina Anna M. Bofarull. El film ja ha aixecat una gran expectació, sobretot a la xarxa, principalment per dos motius: promou el micromecenatge com a fórmula de finançament i serà la primera pel·lícula sobre la fibromiàlgia.

M’interessava confrontar els problemes derivats d’aquesta malaltia amb una artista, una persona marcada molt directament per la seva necessitat de crear“, explica Bofarull. Aquesta artista serà Julia, una violoncel·lista a qui acaben de diagnosticar fibromiàlgia i que lluitarà per continuar dedicant-se a la música tot i el seu deteriorament físic. Amb aquesta història Bofarull, de 32 anys, afronta el seu primer llargmetratge de ficció, després dels documentals Hammada i Notes al peu.

La fibromiàlgia és una malaltia crònica que afecta prop d’un milió i mig de persones a l’Estat espanyol, segons dades de l’Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia (ACAF). Quan va veure aquestes dades, Bofarull va creure que la pel·lícula podria ser molt interessant per a una part molt gran de la població i que potser part d’aquesta gent desitjaria participar activament en el projecte. D’aquesta manera va néixer l’aposta pel micromecenatge, una fórmula de finançament cada vegada més estesa en l’àmbit cultural. A canvi d’una aportació econòmica, que pot anar dels 10 als 1.000 €, es poden rebre un seguit de recompenses exclusives com les ja citades en l’inici de l’article.

La campanya va començar ara fa gairebé un any i Bofarull està molt satisfeta per la resposta del públic. Reconeix que, tot i que s’han recollit moltes aportacions, els diners obtinguts representen un percentatge petit del pressupost total del film, però creu que tots els esforços han valgut molt la pena, ja que han permès fer una gran difusió de la pel·lícula i arribar al seu públic potencial.

El rodatge no començarà fins a la primavera vinent i, per tant, el procés de preproducció s’està allargant molt. Aquesta demora pot passar factura al creador? “La situació ideal seria poder centrar-nos en la part creativa i oblidar-nos de la part més farragosa de la producció, però el fet d’involucrar-s’hi et permet ser més flexible. D’altra banda, aquest és un projecte molt social i val la pena lluitar-hi encara que el procés sigui molt llarg“, explica Bofarull.

Una altra manera de col·laborar amb la pel·lícula és assistir al concert que tindrà lloc aquest dimecres 2 de maig al Teatre Metropol i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona. La formació del violoncel·lista Lluís Claret, que col·laborarà amb la música de la pel·lícula, interpretarà peces de Pau Casals, Beethoven o Bizet. A més, els assistents tindran l’oportunitat d’escoltar en primícia el tema principal de la banda sonora del film, compost per Gerard Pastor. Els beneficis del concert es destinaran a fer possible el rodatge de la pel·lícula.



1 Comentari

  1. Danina Martinez Castellote
    07/05/2012 Respon

    Hola jo sòc una noia de 34 anys que per la fibromialgia i el sindrome de fatiga crònica em van donar la màxima invalidés sòc actriu i cònec molt bé aquesta malaltia em 27 anys em van donar la invalidés i a partir d'aqui vaig començar a preparar-me com actriu ja que avans per la meva professió de disenyadora d'interiors no ho havia pogut fer mai aixi que de tot lo dolent jo li he donat una part positiva a part d'aixó no puc treballar pero faig de voluntaria en diferents ong i de pallasso a l'hospital Joan XXIII i crec que aquest projecte si es fa difusió es pot recollir lo suficient per fer la pel·licula jo visc a Altafulla crec que es podria fer alguna cosa per recaudar diners per la pelicula.

    Gràcies per fer una pel·licula on es vegi la realitat que vivim les o els que tenim aquesta malaltia.

Deixa un comentari