Des de fa deu anys, els alumnes del cicle formatiu de grau superior de realització d’audiovisuals i espectacles de l’Institut Pere Martell de Tarragona fan com a crèdit de síntesi un documental de deu minuts on evidencien mostres del seu futur prometedor. La collita del 2013, notable, es va presentar fa pocs dies en un acte públic a l’Antiga Audiència i ja se n’han penjat els primers vídeos a Internet.

Dos anys de formació professional per introduir l’alumnat en el món dels tècnics de so, dels muntadors d’àudio, de les representacions escèniques o de la realització, professionals indispensables per a la bona factura de les produccions audiovisuals. Aquest és l’objectiu d’aquest cicle formatiu de grau superior, que s’imparteix al Complex Educatiu, a l’Antiga Universitat Laboral. “Formem professionals polivalents, perquè és el que es demana actualment al mercat laboral de Tarragona“, explica Josep Maria Grau, cap del Departament d’Imatge i So de l’Institut. Com a colofó als estudis, els joves han de condensar els seus coneixements en uns documentals de temàtica lliure de deu minuts de durada: els Curts de Llet.

La majoria de treballs es veuen polits, amb una elecció de plans i un ús de la banda sonora que en la majoria de casos podrien passar per professionals. Formalment es tracta de documentals, fugint del reportatge més periodístic a partir de la introducció de certa tensió emocional i d’una feina acurada de postproducció.

Dels cinc curtmetratges presentats enguany destaquen especialment El viatge d’En Kèdar, que explica sense dramatismes la rutina d’un nen amb paràlisi cerebral a la Muntanyeta; Travessant les carpes, que s’endinsa al circ a través de la família Raluy, i Lligats a la mar, que recull amb encert el testimoni de diversos pescadors del Serrallo. Aquest darrer treball ha rebut enguany el Premi Miramar a la Creativitat Audiovisual, que distingeix el millor treball audiovisual de tot Catalunya entre els joves estudiants universitaris i de formació professional.

Passió, artesania, amor i perseverança“. Aquest és, segons Josep Maria Grau, el denominador comú de tots els treballs. “La majoria de joves d’avui en dia dominen el llenguatge audiovisual de manera inherent, però no la tècnica. Tenen un gran potencial però els has de domar, perquè vénen amb molts vicis adquirits“, afegeix.

Els Curts de Llet són una bon resum de la feina feta a l’institut i, al mateix temps, una possible carta de presentació d’entrada al món laboral. La generació més formada audiovisualment de la història és capaç d’anar més enllà dels vídeos de Youtube o dels 140 caràcters d’un tweet.

Jordi Suriñach