Dídac Gómez (1999) va començar la seva aventura amb només 18 anys, quan va guanyar una beca per jugar a futbol als Estats Units, on va estudiar química l’Universitat Eatern Nazarene College, a Quincy, Massachussetts. Les primeres puntades a la pilota les va donar a la Salle de Tarragona, on jugava a futbol sala de davante,r fins que un dia “el porter de l’equip va dir que no volia jugar mai més a futbol, l’entrenador va preguntar qui volia ser porter i de manera inconscient vaig aixecar la mà”, destaca el químic tarragoní.

Després va continuar jugant en categories preferents i en un torneig de futbol a Andorra se li va presentar una gran oportunitat: un observador s’havia fixat en ell i així va ser com va guanyar la beca esportiva per estudiar als Estats Units. Però no tot es queda aquí. Dídac Gómez és una persona perseverant: quan ja estava finalitzant els seus estudis va aconseguir una beca per estudiar un doctorat d’electroquímica a Califòrnia, atès que també va aconseguir l’Excellence Award in Academics i l’Outdtanding Senior in Chemistry.

Orgull tarragoní

Pel químic tarragoní el més difícil de viure als Estats Units ha sigut trobar a faltar la seva gent: “trobes a faltar la teva família, els teus amics, la gent aquí és molt més propera”. Ara bé, de Tarragona, comenta que el que més enyora és el clima, el menjar mediterrani: “He trobat molt a faltar la ciutat, l’estil de vida, les seves platges…” Nascut a Sant Pere i Sant Pau, va ser pregoner de les festes durant l’any 2018. Un fet anecdòtic: durant la graduació als Estats Units va dur una americana amb la bandera de Tarragona; “una veïna me la va fer, sempre la porto amb mi, quan vam guanyar la lliga als Estats Units també me la vaig posar, estic enamorat de la meva ciutat”.

Dídac Gómez lluint l’americana amb la bandera de Tarragona a la seva graduació.

Riquesa cultural

Gómez comenta que la millor part de l’experiència d’estudiar als Estats Units és la barreja de cultures: “És una experiència única, em sento molt agraït; l’estil de vida, la cultura, el menjar, tot és tan diferent allà que per mi és un altre món. Aquest canvi per mi ha sigut d’agrair perquè t’adones del diferent que són totes les cultures.” També destaca el fet de poder conèixer gent d’altres països, “en aquest mix de cultures és on s’aprèn de com és el món”.

Selectivitat, un moment clau en la vida d’un estudiant

Aprofitant que la setmana vinent, del 8 a l’11 de juny, comença la selectivitat per a molts tarragonins, Dídac Gómez ha volgut llançar un missatge molt clar a tots els estudiants: “És el pas previ de fer el que t’agrada, la vida adulta; els diria que encara que trobin obstacles pel camí, és difícil, però s’han d’esforçar al màxim per la nota, és una manera de veure i demostrar el nivell que tens. Que no ho facin per les sortides, que no triïn per una altra circumstància que no sigui fer el que tu vols.” Per la seva banda, va descobrir que volia ser químic durant la seva adolescència, l’interessava el món de la petroquímica per la seva proximitat.

Respecte a la pregunta de com veu el futur, “si m’haguessis preguntat fa dos anys, jo tenia clar que volia continuar estudiant als Estats Units i després tornar per treballar a Tarragona, però després de tants anys vivint a Amèrica m’agradaria formar la meva família aquí i després, arribada la jubilació, tornar a Tarragona”.

Text: Andrea Palma
Fotografies: Dídac Gómez