BlocCiència

Sílvia de Castro, de Tarragona a l’espai

Sílvia de Castro treballa a l’Agència Espacial Europea i està especialitzada en Astronomia i Meteorologia.

10/06/2021
Sílvia de Castro treballa a l'Agència Espacial Europea l

Sílvia de Castro Garcia (1976) va començar a treballar per la RHEA, l’Agència Espacial Europea fa més de 15 anys, dins del Departament de Defensa i de l’Espai Exterior Europeu. Avui en dia ocupa un càrrec de responsabilitat a la RHEA Group, és Business Unit Mànager a Espanya. Tanmateix, no sempre havia volgut treballar en el sector aeroespacial; de petita volia ser advocada, però després va decidir que volia estudiar física perquè tenia molt d’interès en les ciències i l’astronomia. Finalment per qüestions de la vida, va estudiar informàtica a la Universitat Rovira i Virgili, però de Castro tenia la seguretat que la seva passió estava relacionada amb l’espai. Quan estava fent el seu doctorat en Física es va assabentar d’una beca per investigar a l’Institut d’Astrofísica de Canàries i, en aquell precís moment, es va iniciar el seu viatge directe a les estrelles.

Després, durant l’any 2004, va aconseguir la seva primera oportunitat laboral relacionada amb el món astronòmic. L’Agència Espacial té diferents establiments per Europa i de Castro va començar la seva carrera professional treballant a Holanda, després a Itàlia, Alemanya i durant el 2007 es va mudar finalment a Madrid. Fa molts anys que Sílvia de Castro va marxar de Tarragona, però destaca que no perd mai l’oportunitat de tornar. Va poder passar tot l’estiu passat aquí gràcies al teletreball: “La meva família viu a Tarragona, les meves amistats, trobo a faltar molt la ciutat, el mar, la tranquil·litat de la ciutat. Ara que ja he viscut tants anys fora tornaria però sense pensar-m’ho.”

Projectes astronòmics

La tarragonina ens comenta alguns dels seus projectes més interessants, començant per l’actual. Treballa al Departament de Qualitat de la RHEA, on avalua com poder fer més eficients les missions per evitar errors, com el següent exemple, on la missió va fer fallida per errors de comunicació: “Uns parlaven en metres i els altres en milles; aquesta diferència va fer que la missió fos un fracàs, perquè la distància no s’havia mesurat de la mateixa manera. Llavors veus com aplicant els processos de manera correcta evites aquests fets.” També està col·laborant en el desenvolupament dels arxius científics, recopilant les dades de totes les missions científiques de l’Agència Espacial Europea, tant d’astronomia com de planetari, en un mateix dipòsit, perquè tota la comunitat científica pugui accedir-hi.

D’altra banda, ens explica que, en el projecte ESASky, qualsevol persona pot veure-hi un objecte de l’espai que li interessi, només l’ha de cercar; pot veure-hi qualsevol galàxia, com, per exemple, la Galàxia d’Andròmeda, la M-31. A través d’aquesta plataforma s’accedeix a les dades de qualsevol missió, “per exemple, una missió on pots veure la part més energètica del cel, els raigs X, tu pots veure una imatge de la galàxia i la pots comparar amb imatge d’òptic, és a dir d’un telescopi i veus les seves diferències segons l’espectre de llum”.

També destaca la missió amb el satèl·lit XMM- Newton. El seu llançament va ser durant l’any 2000, però fa un parell d’anys en van perdre el rastre, van deixar de rebre’n el senyal. “És una de les missions més exitoses de l’agència, tota la comunitat científica estava molt preocupada. Quan ho estàvem donant tot per perdut perquè no sabíem què havia passat, els científics d’Alemanya sospitaven que hi havia un problema amb un dels transmissors i van decidir llançar un senyal molt potent des d’una de les antenes que hi ha a la terra des d’Austràlia i van recuperar el senyal; recordo que des de l’agència ho vam celebrar com ho fan a les pel·lícules. Si desapareixia aquest satèl·lit, també ho feia tota la feina que havíem fet durant molt de temps”.

Sílvia de Castro treballa a l’Agència Espacial Europea i està especialitzada en Astronomia i Meteorologia.

L’astronomia és un repte

De Castro és una persona que gaudeix molt del seu ofici, l’astronomia és la seva passió. Quan va començar a treballar estava en el Departament d’Observació de la Terra; actualment ja està dins del sector d’Astronomia. La seva funció és facilitar les dades perquè els científics puguin fer la seva investigació. Arribar a la seva posició laboral ha sigut difícil “per la mancança d’oportunitats; has de ser molt flexible i saber que hauràs de canviar i viatjar a altres països sovint”. Pel que fa a l’ambient laboral, de Castro respon que “és veritat que en la meva posició el 80 % són homes, però és un ambient laboral en el qual mai m’he trobat una situació masclista”.

La tarragonina, com a responsable de l’empresa a Espanya, també s’ocupa de seleccionar nous perfils per a RHEA i ha volgut donar uns consells a les persones que, com ella, durant la seva adolescència somiaven a treballar en el sector aeroespacial: “Actualment hi ha molta competència, t’has de preparar molt, no és suficient amb estudiar i tenir la carrera, has d’aportar una mica més, que es noti que tens interès i iniciativa per fer recerca. És increïble com està de preparada la joventut; hi ha molta competència, la gent ha de lluitar pel seu somni.”

Text: Andrea Palma
Foto: Cedida



1 Comentari

  1. Mayte Virgili
    10/06/2021 Respon

    Adoro a esta mujer

Deixa un comentari