Els voluntaris, clau en el naixement de les primeres tortugues caretta a la platja de la Savinosa
Més de 60 persones han vetllat dia i nit pel niu de tortuga caretta, garantint la protecció i educant la ciutadania
Aquest dijous al vespre, la platja de la Savinosa va viure un moment únic amb el naixement de les primeres tortugues caretta de l’any a Catalunya. Aquesta eclosió, resultat de l’única posta detectada enguany al territori català, va tenir lloc després de la localització del niu el passat mes de juliol.
Amb la caiguda del sol i la baixada de la temperatura, les condicions van ser idònies per a l’eclosió. El niu conté aproximadament 90 ous, i ara, el CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins) està pendent del percentatge d’ous que continuaran endavant. Les primeres cries de tortuga caretta han emergit, emetent un so característic que serveix per avisar a les altres i ajudar-se mútuament a desenterrar-se de la sorra. Aquest procés col·lectiu és fonamental per a la seva supervivència, ja que pot durar hores, i en alguns casos, fins a dos dies. Després de sortir a la superfície, les tortugues són analitzades pel CRAM per valorar el seu estat de salut. Les que es trobin en bones condicions seran alliberades al mar, mentre que les que necessitin atenció rebran cura al centre de fauna marina del CRAM.
Vigilància durant les 24 hores
Des del passat 20 d’agost, el niu ha estat sota la vigilància constant de 60 voluntaris que han treballat en torns de 24 hores per assegurar la seguretat de les tortugues. Txiki López, coordinador de l’equip de voluntaris, destaca la importància d’aquesta vigilància contínua, especialment en cas de naixements prematurs. “Arriba un moment en què les tortugues poden decidir sortir abans de temps, i per això hem optat per la vigilància permanent”, explica López.
A més de la vigilància, els voluntaris han tingut un paper clau en la divulgació d’informació a la ciutadania que s’ha acostat a la carpa de custòdia de la platja de la Savinosa. Han informat sobre el niu, l’espècie, i el protocol a seguir en cas de trobar tortugues nounades. “Volíem despertar l’interès dels usuaris de la platja, no només per descobrir les tortugues, sinó també per aprendre sobre el tipus d’ou, les petjades i com actuar si es troben nounats. No és només informació, també és formació”, comenta López.
Activitats per als més petits
D’altra banda, el CRAM ha organitzat l’activitat ‘Hem trobat un niu’, on s’ha recreat la posta d’una tortuga, dirigida especialment a nens i joves fins a 16 anys. Aquesta iniciativa ha tingut una molt bona acollida, segons López: “Fins i tot els darrers dies, molta gent ens venia a preguntar si la fèiem”. Per a López, l’objectiu de convertir la zona en un espai d’aprenentatge sobre la tortuga s’ha complert. “Volíem donar a conèixer l’espècie i també les seves necessitats”, expressa, afegint que “preteníem fer entendre que la platja és un espai natural on ocorren coses, i la tortuga ens ha demostrat que ha de ser un indret compartit entre els éssers humans i els animals”.
López subratlla la importància de la conscienciació respecte a les nidificacions i la presència de tortugues, una tasca que porten a terme des de l’any 2014. “És essencial que qualsevol usuari pugui identificar les tortugues i totes les seves característiques. Si aconseguim això, és un indicatiu que tota la nostra tasca ha servit”, conclou.
Text: Josep Gallofré
Imatges: Alejandro Navarro / CRAM
Deixa un comentari