Judici obert al testimoni

Al llarg d’un vídeo de 18 minuts de durada, la tarragonina Raquel Friera mira fixament l’objectiu de la càmera i, de retruc, el públic. Durant aquest temps ens explica el testimoni de diversos immigrants il·legals amb els quals s’ha entrevistat i que denuncien les precàries condicions dels centres d’internament per a estrangers (CIE) a l’Estat espanyol. L’espectador no pot accedir directament als testimonis d’aquests immigrants, de la mateixa manera que la Raquel, com la resta de la societat, tampoc pot accedir als CIE, blindats pel govern. El de Friera és només un dels set projectes artístics que conformen l’exposició “Habeas corpus. Funcions i disfuncions de la figura del testimoni“, la segona mostra del CA Tarragona Centre d’Art, que es pot veure aquests dies al Moll de Costa.

Tothom pot ser testimoni de tot“, afirma Cèlia del Diego, directora del Centre d’Art Tarragona, i comissària de l’exposició. Però què és exactament un testimoni? Què pot testimoniar? Quina credibilitat li podem donar? A través de set projectes artístics independents la mostra no resol (ni ho intenta) tots aquests dubtes, però aporta elements de reflexió per abordar una figura molt més complexa del que ens pensem.

Continua llegint

Desconstrucció de l’exili

El CA Tarragona Centre d’Art ha escollit l’artista francomarroquina Bouchra Khalili per produir la seva primera exposició. “Wet Feet” és un conjunt dels treballs realitzats per l’artista en els darrers anys amb l’exili com a denominador comú. El títol fa referència a la política de “peus mullats, peus secs”, una llei que permet als immigrants cubans sol·licitar asil polític als Estats Units només si arriben a trepitjar territori nord-americà. La mostra es pot visitar fins al 29 de juliol al Tinglado 2 i la mateixa artista ens n’ha comentat els aspectes més destacats.

El visitant és rebut per la sèrie The constellations, vuit recorreguts sobre un fons de color blau, que remet tant al cel com al mar i que, a primer cop d’ull, poden semblar rutes imaginàries. En veritat, són la metàfora dels llargs periples que han realitzat vuit persones diferents i que posteriorment podrem conèixer en detall.

Continua llegint

El Centre d’Art de Tarragona obre la convocatòria L’Irradiador

El Centre d’Art de Tarragona ha obert la primera convocatòria de l’arxiu comissariat L’Irradiador. Com bé explica l’equip directiu del Centre en la seva pàgina web o en aquesta entrevista, L’Irradiador és un servei per a professionals de les arts visuals que reuneix dossiers d’una selecció d’artistes i crítics del territori.

En concret, la convocatòria està adreçada a professionals, individuals o bé agrupats en col·lectius, que hagin nascut al Camp de Tarragona, o bé que hi visquin o hi treballin.
Continua llegint