Aire fresc a la bibliografia castellera

Una introducció actualitzada i ben presentada dels més de 200 anys d’història del món casteller. Això és el que ofereix el llibre-nadala Castells, la publicació amb què cada any la Fundació Lluís Carulla felicita les festes i que la setmana passada es va presentar a Tarragona, en un acte emmarcat en la Biennal del Concurs de Castells.

La bibliografia castellera és cada vegada més extensa, però majoritàriament està formada per llibres d’història de les colles o d’història dels castells en una localitat concreta i en molts casos estan exclusivament adreçats als amants de la castellística. El mèrit de Castells és que amb una vuitantena de pàgines ofereix una visió de conjunt completa i atractiva, que servirà de magnífica carta de presentació per al neòfit, però que també satisfarà els castellers més exigents.

Continua llegint

Zoom a les emocions

Antoni Coll està considerat avui en dia com un dels millors fotògrafs castellers de tot Catalunya. Curiosament, aquest mallorquí resident a Tarragona no havia vist un castell en la seva vida fins a l’any 2010, quan poc després de mudar-se els Xiquets de Tarragona van fer un taller a l’escola de la seva filla. La seva primera actuació a mitjan maig va ser la diada de Sant Anastasi, a Lleida. Com a tot bon aficionat a la fotografia, duia la càmera a sobre i va començar a disparar des d’un dels balcons de la Paeria. Aquella mateixa tarda, mentre els matalassers dinaven plegats als Camps Elisis, molts li admetien que no havien vist imatges iguals. Ara, tot just tres anys després d’aquella experiència, Coll imparteix un taller de fotografia castellera.

El reconeixement li va arribar el 2012, quan el Concurs de Castells va escollir una de les seves imatges per promocionar la 24a edició del certamen. A més, una de les seves fotografies va guanyar la convocatòria multitudinària del concurs Mirades de Tarragona dedicat al certamen de la Tarraco Arena Plaça. No és gens estrany que Gerard Camprubí, el casteller dels Sagals d’Osona protagonista de la imatge, la tingui penjada en grans dimensions a casa seva. Des d’aleshores, també l’han buscat en diferents ocasions des de fora de Tarragona. Entre d’altres iniciatives, els Xicots de Vilafranca van requerir els seus serveis per a una campanya promocional i els Capgrossos de Mataró van organitzar una exposició amb algunes de les seves millors instantànies.

Continua llegint

“Una bona foto no t’ha de deixar indiferent”

Fa poques setmanes David Oliete (Tarragona, 1986) ja era protagonista d’aquest blog quan ens fèiem ressò de l’èxit de les seves fotografies del Concurs de Castells. Aquest mes de juny els seguidors de Tarragona Cultura podran gaudir, a través d’Instagram i d’altres xarxes socials de T/Cultura, del particular punt de vista d’aquest jove llicenciat en Publicitat, amant de la fotografia i del món audiovisual, que ens mostrarà, en cinc imatges, què és el que li agrada més de la cultura.

Què és per a tu una bona fotografia?

Una bona foto és aquella que et mou alguna cosa, que et fa reaccionar. I pot ser qualsevol tipus de fotografia, un retrat, abstracte, paisatgística… Si mires una foto i no sents res o no et fa pensar en res, per a mi, més enllà que estigui ben o mal feta tècnicament, no és una bona foto. Una bona foto no t’ha de deixar indiferent.

Continua llegint