«Tothom ha demanat alguna vegada una fotografia a un fotògraf. Jo també. I, amb el temps, m’he adonat que no estava valorant la seva feina. Doncs això ha de canviar, almenys al món casteller». Són les paraules de Carles Cortés, reconegut periodista tarragoní i veu dels castells arreu de Catalunya. Al seu costat assenteix amb el cap el fotoperiodista David Oliete. Tots dos, amb la fotoperiodista terrassenca Mireia Comas, han ideat el portal de fotografia castellera «castells.photo».

En aquesta pàgina web hi haurà fotografies que es podran descarregar en diverses resolucions i amb diferents preus. Seran peces «seleccionades» perquè «volem donar prestigi a les fotografies artístiques i amb tocs personals, d’autor», argumenta Oliete. Ell i Comas seran, de moment, els fotoperiodistes que nodriran de contingut el portal. «La idea, però, és que això ho puguem obrir a altres fotògrafs», afegeix el tarragoní. La premissa és comptar amb una galeria on hi hagi «equilibri» entre les imatges més «artístiques» i les que són més «descriptives, de postal».

«Aleshores, el món casteller hi trobarà fotografies de totes les colles?». Cortés respon amb sinceritat: «Hi haurà fotos de castells, no de colles». La intenció és, per tant, oferir un contingut «diferencial». «El nostre desig és que es converteixi en un portal per fer arribar la fotografia castellera al món. Que un diari de la Xina, per exemple, o una revista, les pugui comprar, però que també ho pugui fer un aficionat dels castells de Barcelona o Tarragona», explica Cortés. De fet, entre les opcions de descàrrega es podrà seleccionar si es vol la fotografia per xarxes socials, per impressió en paper o per webs d’alta resolució.

El projecte arribarà en un moment convuls pel món casteller. Fa més d’un any que no es veuen castells a plaça i les colles s’han vist obligades a aturar la seva activitat per culpa de la pandèmia. Per aquest motiu, el portal arrencarà amb una galeria de fotografies d’arxiu. Sobre la tornada a l’activitat, Oliete i Cortés són prudents: «Si veiem alguna cosa a plaça enguany serà amb protocols i molt menor», opinen. El que tenen clar, però, és que el retorn de les colles estarà marcat per una «baixada generalitzada» en el nivell de les construccions. «Potser tornem a veure imatges d’un concurs amb un 4 de 7», diuen mig rient, però convençuts que costarà la tornada a la normalitat. Capturar aquest «renaixement» del món casteller, com ells mateixos el defineixen, serà un objectiu clar per fotoperiodistes com David Oliete o Mireia Comas. «Potser hi ha menys gent a plaça, pitjors castells, però l’emoció de tornar a una passió després de dos anys sense practicar-la, això serà brutal», albira el tarragoní.

Aquestes fotografies i totes les que deixarà la història castellera estaran recollides al portal «castells.photo». S’estrenarà en les pròximes setmanes i, si la situació ho permet, la inauguració anirà acompanyada d’un petit acte presencial. El projecte ha estat possible gràcies a la bateria d’ajuts extraordinaris per a l’àmbit cultural que l’Ajuntament de Tarragona va posar a disposició de la ciutadania l’estiu de l’any passat.

Text i fotografies: Carlos Domènech Goñi