El col·lectiu Photo KM0 és una entitat que té relativament pocs anys de vida i la distinció al Mèrit Cultural que rebran per part de l’Ajuntament de Tarragona els esperona, en paraules de David Oliete, un dels seus membres, “a continuar posant la fotografia a disposició dels tarragonins i tarragonines, des de diferents canals i formes, però sempre amb la voluntat que entre tots valorem més la tasca cultural i artística de casa nostra”.

L’associació Photo KM0 neix com una evolució d’una primera acció que el fotògraf Rubén Perdomo va crear el 2019, on des de la façana del seu estudi del carrer del Vidre de Tarragona exposava fotografies d’autors i autores de casa nostra, complementades amb una peça audiovisual. A partir d’aquí, i després de treballar conjuntament en diferents iniciatives fotogràfiques, el març de 2022 van decidir constituir-se com una entitat associativa sense ànim de lucre.

Apropar-se al territori amb la fotografia

La voluntat del col·lectiu és promoure l’estudi, la investigació, la conservació i la difusió de la fotografia en tots els seus aspectes, en l’àmbit del Camp de Tarragona. Actualment, formen Photo KM0 deu fotògrafs i fotògrafes del territori, amb els corresponents càrrecs de qualsevol associació. Pel que fa a projectes i accions fotogràfiques, Oliete detalla que “ens movem molt segons les inquietuds que ens venen de gust portar a terme, amb la voluntat sovint d’aixecar la mirada més enllà de la ciutat de Tarragona i apropar-nos també a la resta de territori del Camp, sempre des de la inquietud personal de cada autor i autora”.

Imatge de l’exposició Estació KM 0

En aquest sentit, el fotògraf tarragoní explica que “sortosament hem trobat en moltes ocasions la complicitat de diferents agents del territori amb qui hem pogut impulsar accions i a qui agraïm la seva implicació”. Avui dia, el col·lectiu el formen Pep Escoda, Rubén Perdomo, Verònica Moragas, Albert Villena, Cristina Serra, Carles Llop, Gerard Boyer, Nani Nolla, Alba Rodríguez, i el mateix Oliete.

Actualment ja estan començant a treballar en la pròxima edició del projecte Estació KM0, amb el qual volen apropar treballs de fotografia del Camp de Tarragona a l’estació d’autobusos de la ciutat. Les fotografies de Meritxell Perpinyà van precedir enguany l’exposició d’Albert Porres, que encara avui es pot visitar al vestíbul de l’estació. A més, puntualment continuen obrint La Parada al Mercadet del Fòrum, on es pot trobar fotografia de proximitat.

D’altra banda, es mostren molt contents d’haver participat just fa poques setmanes al Festival Internacional de Fotografia SCAN a través del projecte BLOC. També han conclòs recentment l’exposició fotogràfica itinerant “Identitats”, que de la mà dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat. La mostra ha estat present en municipis com Falset, Vilanova Escornalbou, La Selva del Camp i Alcover. També han organitzat l’exposició “Del Llamp”, una mostra fotogràfica col·lectiva que va néixer al CERAP de Riudoms.

Una “mirada polièdrica”

David Oliete pensa que una de les característiques de la majoria dels projectes “és la seva mirada polièdrica, a través de la qual intentem fer valdre l’estil i el talent dels diferents fotògrafs i fotògrafes que hi participen, cadascú des del seu propi punt de vista, tècnica i significat”. Així doncs, pretenen reivindicar des de la fotografia “la sort que tenim de viure en un territori tan ric en talent i possibilitats com en contradiccions”.

Membres del col·lectiu

Depenent del projecte decideixen treballar a partir d’una línia conjunta més coherent entre ells o amb molta més llibertat artística. Sigui com sigui, “aquesta llibertat que hem tingut des del primer dia enriqueix sens dubte el resultat final.”.

Com a fotògraf, David Oliete creu que “a Tarragona hi ha molt de talent, però no només a la ciutat, sinó també al conjunt del territori”. “Un dels nostres objectius és fer arribar la fotografia arreu del Camp de Tarragona i donar motius per valorar el talent humà que tenim”, esplaia. Així, Oliete argumenta que “actualment estem en un moment de grans incerteses i canvis creativament parlant, i la reivindicació de la fotografia com a eina d’expressió, preservació i documentació ha de ser innegociable”.

El valor de la fotografia per sobre dels dispositius mòbils

En un moment en què tothom pot fer fotografies amb els dispositius mòbils, la fotografia professional ha perdut valor? David Oliete ho té clar: “l’ull fotogràfic sempre tindrà més valor que la tecnologia. “La foto la fa la persona que decideix tancar l’obturador, sigui amb l’eina que sigui. Cada tipus de fotografia i dispositiu té la seva finalitat i crec que tot suma, només cal saber quin tipus d’imatge es necessita o s’està buscant”, comenta.

El col·lectiu Photo KM0 no vol perdre la inquietud per fotografiar el que ens envolta. “De la forma que sigui, i amb la càmera que sigui”, diu David Oliete de forma rotunda. Així, tenen clar que des de Photo KM0 “intentarem sumar el nostre granet de sorra en aquesta tasca de la difusió de la fotografia a casa nostra”.

Text: Josep Gallofré

Fotos: David Oliete