Els estrats de l’Amfiteatre

Una de les coses que fa de l’Amfiteatre de Tarragona un recinte excepcional és que, amb un cop d’ull, hi veus materialitzat, sense massa esforç, el pas del segles. I aquesta no és una afirmació més o menys metafòrica, sinó una evidència: tots podem veure com l’el·lipse reconstruïda del recinte romà contrasta vivament amb la verticalitat i l’horitzontalitat de la basílica i de l’església romànica que se situen just a l’espai martirial de Fructuós, Auguri i Eulogi.

Precisament, el fet de contenir sediments històrics de gran importància conservats en tants pocs metres quadrats és el que va convertir el recinte en Patrimoni Mundial de la Humanitat l’any 2000 i també el que ha impactat més al fotògraf i videocreador Rubén Perdomo, que no s’ha quedat només en el primer cop d’ull i, a banda d’aprofundir en els estrats arqueològics, ha volgut investigar visualment i artística en els estrats socials i orgànics que incloïa i inclou.

Perdomo és el creador que enguany ha estat convidat a participar al projecte d’art i patrimoni El Batec del Temps. El seu treball, Estrats, es presenta avui a l’arena del mateix Amfiteatre, a les 21.30 h, i consta d’un vídeo i de dues galeries fotogràfiques que, a partir del vespre, es podran gaudir permanentment des del web del projecte. L’objectiu d’El Batec del Temps és provocar un diàleg entre artistes actuals i el patrimoni de Tarragona, de manera que després que Pep Escoda dialogués amb el Fòrum de la Colònia i el Circ romà el 2014, ara el Rubén ho fa amb una de les icones de la ciutat.

Continua llegint

L’Amfiteatre és el protagonista del rodatge d”Estrats’

No podem revelar-ne els detalls, perquè, si no, no tindria gaire gràcia, però us volem explicar que ahir vam assistir al rodatge de la part final d’Estrats, la peça audiovisual que Rubén Perdomo està creant des de començaments d’any al voltant de l’Amfiteatre en el marc d’El Batec del Temps. Si veieu el petit avançament que més avall incloem, podreu comprovar que el treball promet, però, ahir, que va tenir lloc l’enregistrament del tancament de la peça, aquesta impressió es va elevar a la màxima potència.

De fet, tal com es va anunciar fa uns dies, mentre aquest resultat final no veu la llum, el Rubén ja ens està oferint cada setmana, al perfil d’@elbatecdeltemps a Instagram, diverses imatges que tracen l’argument i el sentit d’Estrats i que són un regal per als ulls, perquè mostren perspectives realment innovadores per als propis ciutadans de Tarragona. Si l’aneu seguint, estem segurs que us sorprendrà.

Continua llegint

El Batec del Temps torna amb ‘Estrats’, de Rubén Perdomo

El proper mes de maig tindrà lloc la presentació de la tercera intervenció artística feta en el marc del projecte de Cultura i Patrimoni El Batec del Temps, que aquest cop comptarà amb la col·laboració del fotògraf i videorealitzador Rubén Perdomo. El treball, que s’està elaborant en aquest moment, portarà el títol d’Estrats, al·ludint clarament a allò que fa únic aquest recinte patrimoni mundial de la humanitat: la inclusió en un únic espai de diverses capes d’història.

El Batec del Temps és un projecte 3.0 engegat el 2014 per les àrees de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, que té l’objectiu d’unir patrimoni i art utilitzant com a mitjà i context principals el web i l’entorn dels dispositius mòbils. Alhora, la iniciativa vol que els ciutadans i visitants s’aproximin al patrimoni de la ciutat d’una manera més emocional, tenint en compte no només la història que ens han explicat, sinó també les històries, les vivències, les sensacions que “respiren” els recintes.

Continua llegint