Càntirs i Ball a la prèvia de Sant Magí

L’arribada de l’aigua marca, el 18 d’agost, l’inici de la part tradicional dels actes de Sant Magí. En els darrers anys, la celebració d’activitats com la Sindriada o la iMAGInada han allargat el programa, que actualment ja dura sis dies. Però més enllà dels actes oficials, les jornades prèvies també oferien activitats significatives de clar regust maginià. En poc menys d’una hora de diferència la Part Alta va acollir la inauguració d’una exposició amb centenars de càntirs i la representació del Ball Pla de Sant Magí.

La família de la tarragonina Dolors Iglesias va adquirir el seu primer càntir als anys setanta. I va ser per necessitat: “Al poble familiar, a Solivella, anàvem sovint a la font i un dia vam decidir anar a Verdú, un poble terrisser del costat, per comprar un càntir per portar-la millor.” Quaranta anys després, a aquell primer càntir se n’han afegit 1.800 més, i configuren una amplíssima col·lecció. Ara una bona mostra es pot veure a l’exposició “Aqua Sacra: càntirs i tradició“, instal·lada al Museu Bíblic Tarraconense. La proximitat de Sant Magí, la festa de l’aigua, era un bon teló de fons per gaudir-la.

Continua llegint

Cultura a totes hores

L’any 2005 el Ministeri de Cultura i Comunicació de França va crear La Nuit des musées, una oportunitat única per conèixer els museus fora dels horaris habituals. La iniciativa va fer fortuna i ràpidament es va estendre a diferents localitats europees, entre elles Tarragona. Enguany la ciutat torna a apostar per aquest esdeveniment i vuit institucions, entre museus i centres d’art, hi participaran oferint un ampli ventall d’activitats.

Enguany les activitats tindran lloc en dos dies, divendres 18 amb motiu del Dia Internacional dels Museus i l’endemà, dissabte 19, dia en què pròpiament se celebra la Nit dels Museus. Aquest any, per tant, més que mai es tracta d’una fita dins el calendari cultural de la ciutat, a causa de la suma d’esforços de totes les institucions que hi participen, sota la coordinació del Museu d’Història.

Continua llegint