Bloc

Càntirs i Ball a la prèvia de Sant Magí

La segona edició de l'exposició "Aqua Sacra" es pot viure aquests dies al Museu Bíblic Tarraconense
13/08/2014
L'exposició "Aqua Sacra" aplega prop de 200 càntirs d'arreu del món

L’arribada de l’aigua marca, el 18 d’agost, l’inici de la part tradicional dels actes de Sant Magí. En els darrers anys, la celebració d’activitats com la Sindriada o la iMAGInada han allargat el programa, que actualment ja dura sis dies. Però més enllà dels actes oficials, les jornades prèvies també oferien activitats significatives de clar regust maginià. En poc menys d’una hora de diferència la Part Alta va acollir la inauguració d’una exposició amb centenars de càntirs i la representació del Ball Pla de Sant Magí.

La família de la tarragonina Dolors Iglesias va adquirir el seu primer càntir als anys setanta. I va ser per necessitat: “Al poble familiar, a Solivella, anàvem sovint a la font i un dia vam decidir anar a Verdú, un poble terrisser del costat, per comprar un càntir per portar-la millor.” Quaranta anys després, a aquell primer càntir se n’han afegit 1.800 més, i configuren una amplíssima col·lecció. Ara una bona mostra es pot veure a l’exposició “Aqua Sacra: càntirs i tradició“, instal·lada al Museu Bíblic Tarraconense. La proximitat de Sant Magí, la festa de l’aigua, era un bon teló de fons per gaudir-la.

La fal·lera de la Dolors va ser ràpidament compartida per Joaquim Galià, el seu marit. Tots dos han tombat per arreu per recollir-ne els exemplars més curiosos i també han comptat amb la col·laboració d’amics i familiars, que sabien que un càntir era sempre el regal més encertat. L’any 2010 ja van oferir un tast de la col·lecció amb una primera exposició al Museu Bíblic, que ara continua amb una segona mostra on el visitant podrà veure prop de 200 càntirs de totes les formes, mides i colors. Literalment: des de càntirs tradicionals de casa nostra (per exemple, una de les últimes adquisicions, el càntir de les festes de Sant Roc d’enguany) fins a ceràmiques de diferents punts del planeta amb formes poc habituals com gossos, cireres o ninots de neu. Al ritme que continua creixent la col·lecció potser d’aquí a uns anys podrem gaudir d’una tercera edició de l’exposició.

Representació del Ball Pla de Sant Magí a càrrec de l'Esbart Dansaire

Qui sap si per atzar o per una bona programació, després de donar un cop d’ull a l’exposició hom tenia el temps just per pujar al Portal del Carro per viure l’altre plat fort de la tarda d’escalfament de les festes. L’Esbart Dansaire de Tarragona interpretava davant de l’ermita el Ball Pla de Sant Magí, una dansa popular de la qual recentment se’n va recuperar la partitura. Es té constància que antigament es ballava a l’ermita de la Brufaganya i des de 2012 es torna a representar, coincidint amb la sortida de missa, en un acte organitzat per la Confraria de Sant Magí Màrtir.

Vuit dansaires van interpretar el Ball, que consta de dues fases. En la primera, tots ells s’agrupaven en parelles que van rotant, mentre que en la segona, amb un accentuat canvi de la música, tots ballaven en una rotllana. Acte seguit, el públic va tenir l’oportunitat de posar-se la barretina o la mantellina i interpretar ells mateixos els passos. “Hem adaptat el Ball al nostre terreny, però volem que sigui un acte molt popular i per això volem que l’interpreti el màxim nombre possible de gent“, explica Josep Lluís Peñalver, sotspresident de l’Esbart Dansaire, que recordava que, fins i tot, havien programat assajos oberts del Ball.

Jordi Suriñach

L'expoisició "Aqua Sacra" aplega càntirs de totes les mides



1 Comentari

  1. Pep
    13/08/2014 Respon

    Una meravella, bona feina la del Museu Biblic!

Deixa un comentari