Fotografia contemporània, venda tradicional

Les fotografies s’afegeixen aquestes setmanes a les taronges i les mandarines com a productes estrella del mercat de fruita i verdura instal·lat cada dissabte al matí a la plaça del Fòrum. Arraulits en una parada més, amb el seu tendal i el gènere repartit en caixes de fusta, una desena de fotògrafs tarragonins agrupats en la iniciativa De Temporada mostren i venen les seves imatges com si fossin bajoques, patates o pomes. En l’època d’Instagram i el comerç en línia s’aposta per la venda presencial al detall.

La parada manté l’essència que hom espera trobar en un mercat: un producte de qualitat i proximitat amb el client. Un dels promotors d’aquesta particular parada, Pep Escoda, reconeix que va manllevar la idea d’una experiència similar que té lloc a Sicília. A partir d’aquí la va traslladar a l’associació Tallers 03 i va cristal·litzar aquesta tardor, en el marc del Festival SCAN. “Com sempre dic amb les fotos, hem de partir del fet que tot està inventat. L’important és després com es fan les coses”, es justifica. A jutjar per la valoració dels propis fotògrafs i pel trànsit de curiosos i compradors, les coses es deuen fer força bé.

Continua llegint

La tècnica del “tengui” i “falti” reneix durant la desena edició dels Tallers Oberts

Quants anys han passat des de l’últim cop que vau mantenir una conversa amb algú en què les úniques paraules que s’usaven eren “tengui” i “falti”? A partir d’aquest dijous, doncs, ho podreu tornar a reviure gràcies a una de les propostes que els artistes de la Part Alta han dissenyat per la desena edició del certamen Tallers Oberts, aquella iniciativa que durant un cap de setmana permet conèixer de primera mà la feina dels creadors d’aquest barri que obren les portes dels seus espais de treball a tota la ciutadania.

Com si d’un joc es tractés, i també amb l’objectiu que la gent no es perdi ni un sol detall de tot el que tenen els artistes per ensenyar, l’Associació d’Artistes Tallers 03 ha elaborat un catàleg de postals que s’han d’anar recopilant. Als visitants se’ls donarà una caixa que hauran d’omplir amb les postals que podran aconseguir en els diferents tallers i aparadors que formen part del certamen. Cada postal mostra el treball d’un dels artistes participants i a la part posterior els alumnes de quart curs d’Història de l’Art de la URV hi han redactat una ressenya sobre la feina de cada creador.

Continua llegint

Soldats artístics i multifuncionals

Molt abans de les campanyes de conscienciació contra la joguina bèl·lica, els soldadets de plom (i, més tard, de plàstic), eren distraccions habituals entre els infants. Qui més qui menys havia convertit la seva habitació en reproduccions gens fidedignes de les batalles de Gettysburg o, fins i tot, de Little Big Horn, si també es disposaven dels gairebé sempre sacrificats indis.

Què passa si agafem aquests mateixos soldats de joguina, ens oblidem de les seves funcions lúdiques o de col·leccionable, i els fem fer altres coses? Podem, per exemple, pintar-los de blanc amb piquets negres i camuflar-los enmig de fitxes de domino. Podem, fins i tot, desposseir-los del seu aspecte bèl·lic i reconvertir-los en els amants més fervents, amb un cor gegant com a teló de fons del seu amor. En definitiva, treure’ls de context. Aquesta és l’essència de “Miniatures i camuflatges“, l’exposició dels tarragonins Dídac Francisco i Pau López que es pot veure fins al 16 de febrer a la Galeria Tàrraco, al carrer Mare de Déu del Claustre de la ciutat.

Continua llegint