“No aprofitar les eines 2.0 és un pecat”

El Cercle d’Estudis Guillem Oliver edita semestralment la revista Kesse, una publicació que, mitjançant dossiers monogràfics, tracta de temes històrics, culturals o socials del Camp de Tarragona. En el seu darrer número podem trobar un interessant dossier sobre els usos del 2.0 per part del sector cultural de la demarcació.

La revista s’ha presentat aquest dijous en el marc dels actes del Recercat, la jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, que aquest 2012 té lloc a Tarragona amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana. De fet, el Cercle d’Estudis Guillem Oliver, conjuntament amb la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, són els dos centres d’estudis de la ciutat i estan molt implicats amb la celebració d’aquesta jornada.

Continua llegint

El RECERCAT arriba a Tarragona

Tarragona acollirà el cap de setmana del 12 i 13 de maig una nova edició del RECERCAT, la Jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana. Aquesta cita, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, està concebuda com la gran trobada dels centres d’estudi locals i comarcals i té lloc cada any a la ciutat Capital de la Cultura Catalana.

El Palau de Congressos serà l’escenari de la jornada, que un any més s’estructurarà al voltant d’una fira on prop de 120 entitats vingudes d’arreu dels Països Catalans, agrupades en àmbits territorials, presentaran els seus treballs. Paral·lelament el visitant també podrà gaudir de set exposicions, que abasten temàtiques tan diverses com la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre o el món agrari a les terres de parla catalana. Les activitats es complementen amb un cicle de conferències durant tot el dissabte i amb tallers per a la canalla diumenge al matí. Totes les activitats són gratuïtes.

Continua llegint

Pilar Lanau s’enduu el primer Premi d’Obra Gràfica Recercat amb l’obra ‘Landscape’

L’Institut Ramon Muntaner organitza cada any a la ciutat Capital de la Cultura Catalana les jornades Recercat de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana. Tarragona no en podia ser una excepció i acollirà aquesta cita els dies 12 i 13 de maig, tal com s’ha anunciat en l’acte celebrat aquest dimarts a l’Antiga Audiència de Tarragona.

El programa complet de les jornades es coneixerà properament, però ja s’ha avançat que inclourà una fira, exposicions, diferents taules de debat, experiències entorn el món agrari i, com a acte central, els Premis de Reconeixement Recercat, que distingeixen cada any la tasca de persones i entitats que han contribuït a la tasca dels centres d’estudis dels territoris de parla catalana.

L’any 2011, l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana, va convocar un premi d’obra gràfica per escollir l’obra que rebran els guardonats amb aquests premis. El jurat va fer públic el seu veredicte el passat 17 de novembre, però l’obra guanyadora no s’ha presentat fins aquest dimarts. Es tracta de Landscape, de Pilar Lanau. Aquesta llicenciada en Belles Arts, molt vinculada a la ciutat de Tarragona, s’ha mostrat “sorpresa” per ser l’autora de l’obra guanyadora malgrat “haver utilitzat un llenguatge contemporani” i ha celebrat l’aposta dels organitzadors “perquè actualment no tenim molts canals d’exhibició i distribució”.

Continua llegint