L’Institut Ramon Muntaner organitza cada any a la ciutat Capital de la Cultura Catalana les jornades Recercat de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana. Tarragona no en podia ser una excepció i acollirà aquesta cita els dies 12 i 13 de maig, tal com s’ha anunciat en l’acte celebrat aquest dimarts a l’Antiga Audiència de Tarragona.

El programa complet de les jornades es coneixerà properament, però ja s’ha avançat que inclourà una fira, exposicions, diferents taules de debat, experiències entorn el món agrari i, com a acte central, els Premis de Reconeixement Recercat, que distingeixen cada any la tasca de persones i entitats que han contribuït a la tasca dels centres d’estudis dels territoris de parla catalana.

L’any 2011, l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració de la Fundació Privada Mútua Catalana, va convocar un premi d’obra gràfica per escollir l’obra que rebran els guardonats amb aquests premis. El jurat va fer públic el seu veredicte el passat 17 de novembre, però l’obra guanyadora no s’ha presentat fins aquest dimarts. Es tracta de Landscape, de Pilar Lanau. Aquesta llicenciada en Belles Arts, molt vinculada a la ciutat de Tarragona, s’ha mostrat “sorpresa” per ser l’autora de l’obra guanyadora malgrat “haver utilitzat un llenguatge contemporani” i ha celebrat l’aposta dels organitzadors “perquè actualment no tenim molts canals d’exhibició i distribució”.

Des de la Fundació Privada Mútua Catalana, el seu representant, Ramon Marrugat, ha destacat la tasca de la societat civil, i s’ha mostrat convençut que “jugarà un paper important en el redreçament del fet cultural. La col·laboració en aquest premi n’és un exemple”.

“Festa major” de la recerca

Les jornades Recercat, de les quals enguany se celebrarà la vuitena edició, s’han convertit en un lloc de referència on trobar tota la recerca efectuada pels prop de 400 centres que hi ha en els territoris de parla catalana. De fet, en paraules de Lluís Puig,  president del patronat de l’Institut Ramon Muntaner i director del Centre de Promoció de la Cultura Popular Catalana del departament de Cultura de la Generalitat, aquestes jornades són “la festa major dels centres de recerca“, dels quals Tarragona es convertirà en punt de referència durant tot un cap de setmana.

La tinenta d’alcalde de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, ha tancat l’acte qualificant la tasca que fan els centres de recerca com a “patrimoni compartit, valuós i identitari”, i ha destacat que les jornades permetran “posar en valor el ric teixit cultural de la ciutat i reconèixer tota la feina que fan les persones d’aquest teixit”.