Retaule d’intimitat

És el moment de pausa enmig del ritme frenètic de les festes”. Sergi Guasch, membre de l’equip artístic de l’Esbart Santa Tecla, esbossa així el significat del Retaule de Santa Tecla, un espectacle que, a partir de quadres evocadors i sense mots, dibuixa cada 20 de setembre des del 1991 la llegenda de la patrona de Tarragona. El proper dijous el Retaule viurà una representació especial, de retorn a l’interior de la Catedral un cop acabades les obres de restauració interiors, i d’absència marcada: la del seu principal creador, Jaume Guasch, mort el passat desembre.

Part de la història del Retaule de Santa Tecla parteix, igual que la vintena de ballarins que hi prenen part, de l’altar major de la Catedral. Allà s’hi troba el famós retaule d’alabastre fet per l’artista medieval Pere Johan al segle XV, i que repassa en quadres plàstics la vida de Santa Tecla. Són aquestes imatges i els relats de la coneguda com a “llegenda àuria” els que van inspirar aquesta coreografia que beu d’arrels medievals i de la tradició de la moixiganga. Prop de mitja hora de màgia que arrenca amb la sortida dels membres de l’Esbart de les portes laterals del retaule físic, com si les seves figures adquirissin, per una estona, vida. I amb l’acompanyament clau de la música creada per Francesc Cassú, que enguany hi participarà dirigint la Cobla la Principal de la Bisbal.

Continua llegint

Santa Tecla en 12 moments

A punt d’iniciar-se la Santa Tecla 2012 és el moment d’organitzar-se. Alguns subratllen el programa per no deixar-se res i d’altres, simplement, es guien per la memòria o l’instint. Enmig de tantes propostes us recomanem 12 moments especials de les festes (és la nostra tria, esperem la vostra!). Serveixi aquest article com a carta de presentació de Santa Tecla per a aquells que la descobreixen per primera vegada o, també, com una manera d’escalfar motors si el lector és un d’aquells que, com els protagonistes del vídeo promocional d’enguany, sempre porten l’Amparito dins:

1. La Crida i la Tronada. Acabat el senzill però emotiu acte de reconeixement, el perpetuador i l’alcalde apareixen al balcó principal de l’Ajuntament per encendre conjuntament els tradicionals Onze Morters i la primera traca de les festes. A baix, la plaça de la Font està plena de gom a gom de gent que, amb el programa d’actes rebregat, es prepara per viure amb intensitat deu dies feliçment esgotadors.

Continua llegint