L’any casteller en blanc, vist per les pilaneres

És el vespre d’un dissabte d’octubre i hi ha força gent asseguda a les escales de la Catedral. Trec el cap des del capdamunt del Pla de la Seu i escolto un acordió. Tot i així, enguany, la plaça de les Cols no s’ha impregnat de gaire música. Cap nota sortida d’una gralla per la Mercè i, per Sant Magí, tan sols la tríada de temes castellers per excel·lència, suficients per arrencar algunes llàgrimes. Les camises ratllades, liles, blau marí i verdes amb prou feines han sortit de l’armari. Aquest 2020 Tarragona no ha vist alçar castells de cap de les seves quatre colles; les ganes frustrades i la nostàlgia han estat la tònica habitual des que el coronavirus ho va truncar tot.

No se n’han fet, però se n’ha parlat —i molt— aquests darrers mesos. Quan en condicions normals la temporada estaria a punt de baixar la persiana, el FET reuneix representats de les formacions tarragonines per parlar d’aquest any en blanc. Gairebé totes han assolit els grans espadats els darrers cursos. Els rostres dels pilaners són coneguts arreu del país. Però aquesta vegada toca parlar amb elles, sovint massa a l’ombra dels seus companys. La Montse Prats, de la Colla Jove, és la primera en arribar a les Cols. Gairebé alhora apareix la Yaiza de la Cruz, dels Xiquets del Serrallo. Mentre demanem a la gent que ens faci un forat entre els graons per fer les fotos, arriben la Mar Pascual, de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, i la Pili Fernández, castellera dels Xiquets de Tarragona.

Continua llegint

Més d’un segle d’imatges castelleres a Internet

Els castells estan travessant aquests darrers anys un dels moments més dolços de la seva història, però no són pas quelcom nou, sinó que fa més d’un segle que gent d’arreu va començar amb aquesta manifestació cultural que ara ja està tan arrelada. Al llarg dels anys, moltes colles han anat recopilant molta informació i infinitat de fotografies que posen de manifest l’evolució del fet casteller.

Ara bé, són comptades les vegades que tots aquest documents s’han posat a l’abast del públic en general. Per posar remei a aquesta situació, els Xiquets de Tarragona posaran en funcionament aquestes properes festes de Santa Tecla un arxiu fotogràfic digital on, a través d’una pàgina web, tothom qui ho vulgui podrà rebuscar i remirar imatges que van des del 1880 fins al present 2014.

Continua llegint

“El Concurs és essència castellera”

Companys de classe, amics i rivals a les places, Jordi Andreu (Xiquets de Tarragona) i Jordi Crespo (Colla Jove Xiquets de Tarragona) han viscut moltes edicions del Concurs de Castells com a públic, com a castellers i, fins i tot, com a caps de colla. A les portes de la 24a edició de la cita de la Tarraco Arena Plaça els reunim perquè ens expliquin què en pensen i com viuen l’anomenat “espectacle casteller més gran del món”.

Jordi Andreu: Recordo perfectament anar com a públic al Concurs de 1986, en el qual els Xiquets vam fer una actuació molt habitual: 4 de 8, 2 de 7, 3 de 7 aixecat per sota i 3 de 8 carregat. El meu pare diu que també vaig anar al de 1984, però ja no n’estic segur. I el meu primer Concurs com a casteller va ser el de 1990.

Jordi Crespo: Sé que de molt petit venia al Concurs com a públic perquè el meu pare em mig comprava amb xiclets o Coca-Cola. I el meu primer Concurs amb camisa va ser el de 1994.

Continua llegint