Els castells estan travessant aquests darrers anys un dels moments més dolços de la seva història, però no són pas quelcom nou, sinó que fa més d’un segle que gent d’arreu va començar amb aquesta manifestació cultural que ara ja està tan arrelada. Al llarg dels anys, moltes colles han anat recopilant molta informació i infinitat de fotografies que posen de manifest l’evolució del fet casteller.

Ara bé, són comptades les vegades que tots aquest documents s’han posat a l’abast del públic en general. Per posar remei a aquesta situació, els Xiquets de Tarragona posaran en funcionament aquestes properes festes de Santa Tecla un arxiu fotogràfic digital on, a través d’una pàgina web, tothom qui ho vulgui podrà rebuscar i remirar imatges que van des del 1880 fins al present 2014.

La tasca de catalogació i recol·lecció de material per part d’alguns membres de la colla va començar l’any 2000, quan uns quants castellers van decidir posar ordre a totes les caixes de documents i fotografies que hi havia al local del carrer Santa Anna. Així doncs, durant catorze anys un grup de voluntaris han estat investigant l’origen de moltes de les imatges que hi havia al local i també de moltes altres que la gent els ha fet arribar.

737

El responsable de l’arxiu, Albert Pallarès, explica que el més difícil ha estat “datar totes les imatges, perquè moltes van anar a parar a les nostres mans a dins de caixes de sabates i això ha comportat un gran treball d’investigació”. Durant anys han comptat amb la col·laboració de la Universtitat Rovira i Virgili, del Centre d’Imatges de Tarragona i, fins i tot, del Centre de documentació castellera de Valls per poder datar, amb la màxima fiabilitat possible, totes les fotografies. “Les que tenen una data definida és perquè hem pogut contrastar la informació amb tres o quatres fonts com a mínim; de les que únicament tenim una font diem que és possible que siguin d’aquell moment, mentre que n’hi ha d’altres de les quals no hem sabut trobar el moment exacte i hem intentat fer aproximacions”, remarca Pallarès.

En total, al nou arxiu digital dels Xiquets s’hi podran consultar més de 700 imatges que daten d’abans dels anys setanta. “De moment hi hem penjat les més antigues i les de les últimes dues temporades, mentre que a partir d’ara anirem penjant la resta de material que tenim recopilat”, assegura Pallarès. Es calcula que en total se n’hi poden acabar publicant més de 5.000. De fet, tot i que la majoria d’imatges que s’hi podran consultar seran de la colla matalassera, Pallarès remarcava que també n’hi haurà moltes de les altres colles de la ciutat, “perquè elles també han fet gran la història dels castells a Tarragona”.

Tot i que hi ha moltes colles castelleres que disposen d’un arxiu ordenat i catalogat, els Xiquets de Tarragona són els primers que creen una pàgina web per oferir a tothom l’oportunitat d’accedir fàcilment als materials. La base de dades de l’Arxiu es presentarà el proper dia 17 a les vuit del vespre als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat (carrer Major, 14).

Laia Diaz

concurs 1952