Fabi Demetri era professor i Caius Baebius era llibert, és a dir, un esclau alliberat. Tots dos van viure a Tàrraco aproximadament fa 2.000 anys, però ara ressuscitaran per uns dies, encarnats per Carles Alcoy i Álex Manríquez, respectivament. Tarraco Viva té aquestes coses: permet que els actuals habitants de Tarragona sàpiguen què feien els antics ciutadans de Tàrraco.

A Tarragona es conserva la làpida de Fabi Demetri, un grammaticus, una mena de professor de secundària que ensenyava els textos clàssics als infants. Pràcticament no conservem més dades biogràfiques seves, però aquest nom ha servit a Carles Alcoy per construir una ficció de 20 minuts per explicar com era la vida d’aquest mestre. “La gràcia d’aquest espectacle és que no donem una conferència sobre el tema de l’ensenyament a l’antiga Tàrraco, sinó que evoquem un personatge que ens parla de la seva vida quotidiana“, explica Alcoy, qui reconeix que per preparar-se s’ha llegit els dotze volums de Les institucions oratòries de Quintilià.

Alcoy, contacontes i tècnic de dinamització lingüística, creu que la recreació de Fabi Demtri pot interessar a un públic molt ampli, “des de famílies amb els nens fins a professors de secundària, passant per aficionats a la història antiga”. La Terrassa de Minerva de les Muralles serà l’escenari d’aquestes sessions, que es faran durant els dos caps de setmana del festival.

Si passegem pel carrer Merceria de la Part Alta de la ciutat, encara avui es pot veure una inscripció on s’esmenta el nom Caius Baebius. La inscripció és força breu i només ens diu que va ser un servidor del culte a August. Com que aquesta figura estava reservada als lliberts podem assegurar que aquest personatge era un esclau alliberat. Aquest nom és el punt de partida per crear un altre espectacle de petit format per explicar com era la societat classista en temps dels romans.

En aquesta ocasió és l’actor Álex Manríquez l’encarregat de posar-se a la pell d’aquest llibert. Manríquez, actor de la companyia Zona Zàlata i col·laborador habitual de Tarraco Viva, ha construït “una ficció – conferència, un format que busca explicar detalls de la història sense que resulti espès“.

Manríquez, que aquests dies ha repassat El sopar de Trimalció, de Petroni, una obra que retrata a la perfecció l’ambient en què es movien els lliberts, es convertirà en Caius Baebius a la Sala Tecleta del Pretori de la ciutat. També s’han programat diferents representacions al llarg dels onze dies de Tarraco Viva.

Qui sap si, d’aquí a 2.000 anys, en un hipotètic festival Tarragona Viva, es faran espectacles sobre com era la vida quotidiana del segle XXI basant-se en les històries del Carles i de l’Álex…