Ha estat un canvi significatiu gràcies a la cerca del pigment original que, a més, ha potenciat la resta d’elements decoratius de l’edifici
Des de fa aproximadament una setmana, la nova façana de l’Ajuntament de Tarragona es presenta amb una imatge renovada, recuperant el color original que lluïa l’edifici al segle XIX. Aquest edifici històric, construït entre els anys 1861 i 1865 pels arquitectes Francesc Barba i Francesc Rossell, destaca per la seva estructura d’estil neoclàssic i les al·legories que representen tant la història de la ciutat com la de la província. Fins al 1986, l’Ajuntament va allotjar la Diputació Provincial, moment en què es va repintar la façana amb un to groguenc que predominava fins ara.
La nova imatge de l’Ajuntament ha donat una altra vistositat a la plaça de la Font. Ha estat un canvi significatiu que, a més, ha potenciat la resta d’elements decoratius de la façana.
Un projecte de restauració meticulós
Per obtenir una visió detallada del projecte, hem conversat amb les arquitectes municipals Mercè Roures i Elena Sastre, les quals han estat al capdavant del projecte junt amb Raquel Casals, Cap de la Secció Tècnica d’Arquitectura del consistori.
Roures explica que la rehabilitació de la façana ha implicat un procés meticulós de treball. La façana està composta per dues franges ben diferenciades: la inferior acabada amb pedra i la superior amb un acabat d’estuc de calç. “El nostre objectiu era eliminar actuacions posteriors i recuperar i restaurar els elements originals de la façana”, comenta Roures. Elena Sastre afegeix que “hem aconseguit una imatge del conjunt més fidel a la tipologia d’acabats de l’època”. A més, recorden que la recerca dels pigments originals va ser complexa: “es van fer diverses mostres in situ durant l’obra barrejant pigments perquè es volia preservar l’autenticitat de l’edifici”.
La restauració millora l’aspecte i la funcionalitat
L’objectiu principal de la restauració era recuperar l’aspecte senyorial que l’edifici consistorial ha de tenir, per això s’han sanejat els paraments i els elements i s’han substituït les fusteries de la planta noble que estaven en un estat avançat de degradació.
Els especialistes i restauradors van aconseguir trobar els pigments de fa 160 anys després de retirar diverses capes. Darrere d’un morter de ciment, es van descobrir pigments terrosos. Aquesta barreja de colors del nou estuc es va aconseguir amb la combinació morters de calç i pigment, creant un efecte d’aigües ¡enlloc d’un color sòlid i uniforme.
En relació amb els elements de pedra, aquests s’han anat deteriorant amb el pas del temps i s’ha optat per blanquejar les peces el màxim possible, ja que en ser elements naturals no totes han quedat amb el mateix color. A més, també s’han netejat les estàtues de la planta primera i els diversos relleus. Els bustos que coronen la façana van ser restaurats el 2022 juntament amb la intervenció de les cobertes.
Mercè Roures explica que abans de començar les obres hi ha hagut un treball previ i un recull d’informació, ja que calia “entendre la composició de la façana i el perquè intervenció”. A mode de curiositat, fins i tot es van trobar en capes internes restes de les lletres que en seu moment mantenien els rètols de Diputación provincial i Ayuntamiento.
A més de la restauració del color, s’han instal·lat més de 130 nous punts de llum LED a la façana. Segons Elena Sastre, “la il·luminació ajuda a destacar els elements arquitectònics de la façana i proporciona una interpretació nocturna que enriqueix l’aspecte de l’edifici”.
Les obres finalitzaran amb la neteja i restauració de l’accés, així com la consolidació d’alguns elements de les escales per temes de seguretat.
La data prevista per contemplar la totalitat de la reforma serà durant les festes de Santa Tecla de 2024.
Text i imatges: Josep Gallofré
Deixa un comentari