Intel·ligència artificial al servei de persones vulnerables que viuen soles
El projecte ICARE de la URV utilitzarà sensors per monitorar persones vulnerables i evitar situacions crítiques
El Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) està desenvolupant un innovador projecte basat en la intel·ligència artificial per monitorar l’activitat i els paràmetres vitals de persones vulnerables que viuen soles. El projecte, anomenat ICARE, farà recomanacions als metges i cuidadors socials d’acord amb la informació recolulida a través de sensors.
L’equip d’investigadors, liderat pel catedràtic Domènec Puig, es troba actualment treballant en el prototip del projecte. ICARE està finançat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat gràcies als fons Next Generation i és una iniciativa del DEIM de la URV. Domènec Puig explica que “tot plegat està orientat a la digitalització del món de la salut”. La idea principal és “facilitar la vida independent de les persones en edat avançada o amb diversitat funcional, aquelles que tenen una certa autonomia, però que necessiten alguna mena de tutela”.
Recollida d’informació amb sensors no intrusius
L’objectiu del projecte és utilitzar la informació recollida mitjançant un conjunt de sensors i la intel·ligència artificial per “facilitar la vida independent de les persones a través de la digitalització”. Així, ICARE es planteja com una eina d’ajuda per a cuidadors socials, personal sanitari i familiars.
La clau del projecte és la sensorització dels domicilis de manera no invasiva. Això significa que no s’utilitzaran càmeres ni altres elements que puguin alterar la privacitat de les persones. Per exemple, es treballa amb sensors que mesuren els nivells de determinats gasos per identificar l’activitat humana dins de l’habitatge. Domènec Puig, investigador principal, detalla que “tot just s’està en la fase inicial, en la qual s’escullen els sensors que es faran servir”.
La informació subministrada per aquests sensors es complementarà amb una aplicació mòbil que, enfocant la cara del pacient, permetrà mesurar paràmetres com el ritme cardíac, la respiració o la pressió sanguínia. Posteriorment, gràcies a la intel·ligència artificial, s’emplenaran bases de dades i s’aplicaran models d’aprenentatge per conèixer l’evolució i l’estabilitat de les condicions de salut de les persones.
L’objectiu final: una plataforma web
Domènec Puig vol deixar clar que “no és una eina que detecti accidents”, sinó que serveix per “assegurar que les persones segueixen uns ritmes o paràmetres de salut que són raonables i s’adapten a les seves condicions”. Els algoritmes de la intel·ligència artificial són fonamentals per “la recollida de tota la informació”. Per això, l’equip està en procés de recollida de dades a través d’entitats de salut col·laboradores. Puig afirma: “A mesura que recollim dades, construirem els algoritmes.”
El resultat final serà una plataforma web amb diversos perfils -familiar, treballador i usuari- que informarà en tot moment sobre l’evolució dels paràmetres de salut de les persones. Si es detecta algun deteriorament, els serveis socials o sanitaris actuaran. L’aplicatiu generarà una alarma abans que sigui massa tard si es detecta alguna davallada en la salut.
Els departaments socials i mèdics que utilitzin l’aplicatiu tindran una connexió directa amb les persones sensoritzades, permetent un seguiment continu i en temps real. “La idea no és altra que avançar cap a la medicina digitalitzada”, conclou Domènec Puig.
El projecte ICARE es continuarà desenvolupant fins a l’any 2025, moment en què es preveu tenir un primer prototip utilitzable, abans de començar una etapa comercial.
Text: Josep Gallofré
Imatges: Universitat Rovira i Virgili
Deixa un comentari