«Veus aquest? Fixa’t en els rostres, són molt més infantils que en l’altre. I els vestits, molt més colorits. És l’estil de l’Alina Martorell». Fa l’explicació el president de l’Associació Pessebrista de Tarragona, Josep Maria Borrut. Ell i la resta de membres de l’entitat han organitzat al Pati Jaume I de l’Ajuntament de la ciutat l’exposició «10×10, deu pessebres per deu diorames». «I el nostre objectiu és que la gent valori les figures i els artistes, perquè tenim peces úniques», assegura Borrut.

Mitjançant espais de noranta centímetres de profunditat i un metre d’amplada, s’han representat una desena d’escenes. Cadascuna amb les peces d’un artista diferent. «Tenim noms d’artistes que ja van morir, i que van ser grans durant el segle XX, com Martí Castells, però també altres del territori i actuals, com Joan Serramià o Lourdes Navarrete», explica Borrut. Totes escenifiquen els diorames que han ideat membres de l’entitat, com el mateix Borrut.

«El pessebre es pensa durant tot l’any», comenta. De fet, el diorama que ha creat Borrut, està inspirat en un racó del Santuari de Sant Lluc, ubicat a Mallorca. «Habitualment ens inspirem en pobles petits, rústics. Si un lloc ens agrada molt, li fem una fotografia i ens el guardem. Després, quan trobem que encaixa, el recreem… I això és molta feina», recorda Borrut. Tot i això, aclareix que «les figures són les que posen l’ànima al pessebre» i que «el mèrit és pels artistes que les fan». En una de les escenificacions de l’exposició, per exemple, les figures tenen més de setanta anys i són úniques. «És a dir, que l’autor les va fer ‘a palillo’, que és com ho coneixem quan només hi ha una còpia i no existeixen motlles», explica Borrut.

Josep Maria Borrut explica el diorama que ha fet ell mateix.

L’exposició ha ocupat aquest any el Pati Jaume I de l’Ajuntament a causa de la pandèmia, atès que habitualment se celebrava a la cripta de l’església de Sant Antoni de Pàdua. «Però hem fet esforços per encabir-la aquí i, a més, oferir alguna cosa diferent, que també és el que buscàvem», recorda, mentre acaba de recórrer els diorames exposats, il·luminats amb cura i construïts a partir de «més de cent hores de feina».

Un esforç gran, perquè que la pandèmia no ha estat l’única trava d’aquest 2020 per a l’Associació. A principis d’aquest desembre, va morir el distingit membre de l’entitat pessebrista, Carles Tarragó. «Però ens hem sabut aixecar, i aquesta exposició va dedicada a ell. Perquè ell era únic», diu emocionat Borrut, mentre mira de reüll la placa commemorativa i les flors que presideixen l’exposició. El president de l’entitat s’acomiada, enfeinat, en «època de pessebres». La mostra es podrà visitar fins al 9 de gener.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Carlos D.G