L’any 1928, Leandro Martí Saludes i Antònia Forcadell obrien la sabateria Las Américas a la Rambla Nova de la ciutat. S’ubicava en uns baixos a tocar del Teatre Metropol. Quan va arribar la Guerra Civil espanyola, els propietaris van decidir establir-se al carrer Yxart. La por als bombardejos de les tropes italianes van provocar que marxessin al que llavors s’anomenava «afores de la ciutat». El seu objectiu era mantenir el negoci, i així va ser. De fet, 93 anys després la marca continua.

Leandro Martí Forcadell va ser la segona generació. El fill dels fundadors va apostar per obrir una nova botiga amb la seva dona, Dolors Torres Icart, al carrer Sant Agustí número 19. Va ser a principis dels 70 i en un context completament diferent. Vint anys més tard, a principis dels noranta, la botiga a tocar de la plaça Verdaguer es va ampliar i la del carrer Ixart es va traspassar. Va ser en aquest espai de temps quan la tercera generació de la família va entrar a formar part del negoci. És l’Antònia Martí i el seu marit, Ramon Noguera. «I des d’aleshores no ens hem plantejat mai abandonar el negoci», assegura aquest últim.

Noguera i Martí són els encarregats de mantenir l’essència. «El tracte amb el client, aconsellar-los, estimar-los… Al final, hem crescut amb ells i ells amb nosaltres. Som una gran família», defensa Noguera. Els productes de primera qualitat i la renovació constant de marques i models per estar al dia també són el secret per aconseguir una clientela fidel. «De fet, sense ells no seríem aquí», se sincera aquest reusenc establert a Tarragona des de fa més de tres dècades.

Las Américas es troba actualment al número 6 del carrer Unió.

Per Las Américas hi ha passat tota mena de calçats. Estan especialitzats en moda masculina i femenina per persones joves, a partir de la talla 36. Les tendències han marcat l’oferta de la botiga, «des de les plataformes de finals dels noranta fins a les sabates esportives però de vestir que es porten ara» explica Noguera, que afegeix que «en el món de les sabates tot està inventat, i les modes marxen i tornen al cap dels anys». Ara, triomfen els models de Converse, Pánchic o Hoff, a més de les sabates confortables amb plantilles adaptades.

L’impacte de la crisi econòmica de la primera dècada del 2000 i l’arribada de la pandèmia han obligat els propietaris a prendre decisions dràstiques. La més important, el tancament de la botiga històrica del carrer Sant Agustí el passat mes de març de 2020, just abans de l’esclat de la pandèmia. «Vam decidir traslladar-nos al carrer Unió, però mai tancar la botiga o convertir-nos en una plataforma online. A nosaltres ens agrada el tracte amb el públic, que la gent vingui a provar-se les sabates les vegades que calgui», defensa Noguera.

Adaptar-se als nous temps digitals és l’objectiu de la tercera generació dels Martí. Han obert perfils de la botiga a Instagram i Facebook, on anuncien l’arribada dels últims models pels clients més exigents, i ja estan preparant una pàgina web. El seu desig més gran, però, és que la pandèmia els doni una treva. «Necessitem un estiu més animat i que puguin venir turistes. Teníem clients fixos de molts llocs d’Europa que venien a estiuejar aquí…», assegura Noguera, i sentencia: «Volem seguir lluitant i seguir venent per la clientela del territori».

Text i fotografies: Carlos Domènech Goñi