BlocCulturaPatrimoni

Pedra seca: l’art oblidat que ressorgirà a Tarragona

Un projecte liderat pel periodista i antropòleg Guillermo Soler vol recuperar aquest estil arquitectònic, considerat Patrimoni Immaterial per la UNESCO i present des de fa segles a la ciutat

19/03/2021

Recuperar l’art de la pedra seca. Aquest és el principal objectiu del projecte que ha engegat l’antropòleg i periodista tarragoní Guillermo Soler García de Oteyza (Tarragona, 1974), i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona a través de la línia d’ajuts extraordinaris en l’àmbit cultural. «Fa menys d’un segle, a Tarragona encara es construïa amb aquest estil tradicional, habitualment utilitzat pels pagesos. Però ara ja no hi ha pagesos, l’art s’ha perdut i s’ha trencat també la transmissió de coneixements», defensa Soler.

La pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l’ús de cap tipus d’argamassa per unir-les, només sorra seca per acabar d’omplir els buits que hi puguin quedar. L’any 2018, la UNESCO va reconèixer aquesta disciplina com a Patrimoni Immaterial i ja són molts els indrets de Catalunya on s’està intentant recuperar. «Tarragona ha d’aprofitar l’oportunitat de donar-li valor, perquè possiblement som l’única ciutat gran on encara es conserven mostres d’aquest art, habitualment vinculat al món rural», explica l’artífex del projecte.

Rodolat del Moro, l’entorn del camp del Nàstic o del Pont del Diable són espais on encara es poden veure aquest tipus de construccions. Els pagesos les utilitzaven com a cabanes, per guardar-hi eines o refugiar-se, i són edificacions respectuoses amb el medi, ecològiques i duradores si es fan bé. De fet, l’Aqüeducte de les Ferreres, d’època romana, és «un tipus de pedra seca més sofisticat», assegura Soler. En aquest sentit, diu l’antropòleg, «seria interessant trobar la relació entre l’arquitectura romana clàssica i la pedra seca, d’origen completament popular».

El tarragoní Guillermo Soler ha estat l’ideòleg del projecte que vol recuperar la pedra seca.

El pal de paller del projecte és la transmissió de coneixements sobre aquest art, perquè tal com diu Soler, «el patrimoni immaterial només té sentit si està viu, i només està viu si serveix per a alguna cosa». Un curs de construcció de 32 hores, una jornada formativa i excursions guiades per descobrir construccions de pedra seca del territori són les accions escollides per assegurar que aquest art no quedarà en l’oblit. Tot plegat, compta amb la col·laboració de l’arquitecte i professor de l’Escola d’Arquitectura de la URV, Sergio Coll; amb el suport de l’empresa gestora del Parc Ecohistòric del Pont del Diable, Limonium, i també amb el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT).

Les activitats van dirigides tant a personal qualificat com al públic en general, i se celebraran entre els dies 30 d’abril i 9 de maig. La jornada formativa se celebrarà a la seu del COAATT el dia 30 d’abril, serà gratuïta i també es podrà seguir per Internet —prèvia inscripció—. El curs de 32 hores s’allargarà entre els dies 2, 8 i 9 de maig, tindrà un cost de 25 euros i els participants rebran un certificat oficial del col·legi. Per últim, les excursions a peu es faran els dies 2 i 9 de maig, amb una durada de 90 minuts aproximadament.

La previsió és que aquest projecte pugui tenir continuïtat en el temps, perquè tal com recalca Soler, «aquest estil arquitectònic s’ha de recuperar, i més ara, que s’aposta per la proximitat i la protecció del medi ambient». Tornar als orígens, recuperar els coneixements perduts i apostar per les construccions fetes sense formigó són conceptes que van de la mà amb la pedra seca. I Tarragona té l’oportunitat de fer-se’ls seus una altra vegada.

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Carlos D.G i Cedida2 Comentaris

 1. Jorge Delagneau
  21/03/2021 Respon

  Bon tarde, a mun pare i a mi ens agradaria apuntarnos al curs, mun pare després de la seva jubilació de medicina ha iniciat aquest art de pedra seca fent murs i escales, estaríem molt interessants. Gràcies

  • Tarragona Blog
   24/03/2021 Respon

   Hola! Podeu trobar els detalls de les activitats previstes a la pàgina web http://www.pontdeldiabletarragona.com/, des d'on també es poden tramitar les inscripcions. Gràcies!

Deixa un comentari