Tot i el canvi d’emplaçament per segon any consecutiu per la situació sanitària, les Barraques de Tarragona tornaran a ser un èxit per Santa Tecla. I més en una data assenyalada com és el seu 15è aniversari. De nou se celebraran al Camp de Mart amb la gran majoria d’entrades exhaurides per als actes programats. Així, un cop més, les Barraques ompliran amb el pretext de la música l’emplaçament tarragoní.

L’esdeveniment no té només un vessant cultural, sinó també reivindicatiu i formatiu. Sota el lema ‘La festa serà sempre nostra’, les Barraques compten amb la participació de diferents col·lectius de la ciutat: Colla la Bóta, FC Tarraco, els Diables Foc i Gresca i el Casal Popular la Sageta de Foc. L’important, en paraules d’Itziar Lete, membre de la coordinadora que agrupa les entitats promotores, “és no perdre el fil i mantenir-nos actives per tornar, en un futur, a l’essència natural de Barraques”. L’objectiu també és el treball constant “per integrar més entitats de la ciutat”.

barraques tarragona santa tecla
Una actuació de Barraques, lany passat

Malgrat que les Barraques de Tarragona sempre aposten per la gratuïtat, enguany l’entrada ha tingut un cost d’un euro per persona, que es retornarà a l’hora d’adquirir el got. La intenció no ha estat cap altre que pal·liar el greuge de possibles seients buits i que han estat reservats. La festa començarà el dimecres 22 de setembre amb el concert, a partir de les 21.45 hores, del grup de rap Fetitxe 13. Una hora després tindrà lloc l’actuació de Tremenda Jauría, amb la seva barreja de cúmbia i reggaeton amb un clar missatge feminista. Entre un repertori i l’altre la formació Engrescats amenitzarà l’espera.

El 23, dia de Santa Tecla, diverses activitats amenitzaran el matí dels tarragonins i tarragonines. Les Barraques començaran amb el contacontes infantil a les 11.30 hores. Posteriorment, l’hora del vermut anirà a càrrec de la xaranga Tocabemolls i la selecció musical de PD Peting des de les 12.30 hores.

Protocol contra agressions sexistes i el col·lectiu LGTBI

La selecció musical s’ha fet, com és habitual, amb la pretensió de “donar veu a grups musicals que es troben dins de la nostra ideologia política”. Així, Itziar Lete comenta que “tot i ser un espai molt ampli, Barraques té unes línies bastants clares en àmbits concrets”. Per aquest motiu, la membre de la coordinadora considera que “cal retroalimentar-se entre tots plegats. Els grups ja saben on són i estan molt satisfets de venir perquè per a ells és un punt de referència”.

Com cada any, es compta amb el protocol propi contra les agressions sexistes i al col·lectiu LGTBI, el qual s’aplicarà per tal d’atendre en les situacions que es poguessin donar.

Barraques s’ha convertit amb el pas dels anys, i ja en porten quinze, en un “referent de Santa Tecla”. Lete és de les que pensa que, malgrat la feina feixuga i el temps invertit, “si desapareguessin de la ciutat, la gent s’entristiria molt”. “Molts no sabrien on anar, pel simple fet que no els agrada la programació o perquè prefereixen anar canviant d’espai”. Al llarg del temps, han aconseguit transformar les Barraques de Tarragona “en un referent territorial que, abans de la pandèmia, aplegava “gent de la ciutat, del Camp de Tarragona i probablement de més enllà”. “Hem arribat a ser bastant referents”, comenta.

Barraques sha convertit amb el pas dels anys en un referent de Santa Tecla

Ara per ara, l’èxit de Barraques, en paraules d’Iztiar Lete, és “no desaparèixer”, encara que “les condicions de treball no siguin les més engrescadores”. D’aquesta forma, explica que no és l’esdeveniment “que ens agradaria organitzar, però hem de tirar endavant”. Creu que el que marca la diferència és “seguir malgrat les conjuntures diverses, siguin internes o externes, i sempre recordant que som una iniciativa autogestionada”.

Quinze anys treballant amb caràcter popular

En un altre context, probablement els quinze anys de Barraques Tarragona s’haurien celebrat d’una altra forma. Així, des del col·lectiu consideren que val la pena “guardar-se el sobreesforç per quan tot plegat torni a la normalitat i puguem tornar al passeig de les Palmeres, o en un espai més gran per fer la festa més grossa”. Per aquest motiu, enguany no “han volgut fer res especial”.

Així les coses, doncs, Lete parla de poder “organitzar quelcom quan existeixi una participació més lliure, ja que durant dos anys no hem pogut fer ben bé el que s’entén com una festa popular”. “En tenim moltes ganes, però no podem posar una data”, expressa. D’aquesta forma, també anuncia que “no ens plantegem l’organització de cap festival perquè trenca amb la nostra essència, però sí que farem algun esdeveniment especial”. Sigui com sigui, però, les Barraques de Tarragona continuen com una data ben assenyalada en el calendari tecler de molts tarragonins i tarragonines.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Barraques Tarragona