Ja no només es pregona la resurrecció de Crist, però es manté l’origen religiós. Ja no només es canta davant de les cases adinerades buscant algunes viandes, però ara es demanen petits donatius econòmics. El Cor Gregal de Tarragona manté viva a la ciutat la tradició del cant de les caramelles, les cançons populars típiques de Pasqua.

La posada en escena del Cor Gregal és austera. Una quinzena de cantaires, sense grup de música acompanyant, recorren dissabte i diumenge de Pasqua els principals carrers de la ciutat per, en indrets prèviament pactats, interpretar un parell de cançons. Algunes peces conserven el missatge original de record de la resurrecció de Crist, però d’altres són simplement valsets per difondre joia i alegria. “Per trencar el rigor de la Setmana Santa“, tal com apunta el director del Cor, Joan Josep Fernández.

Enguany el recorregut és més llarg que mai i comprèn més de 40 miniconcerts repartits per tota la ciutat. La maleïda crisi els ha fet allargar el nombre d’actuacions. Es mantenen algunes cites clàssiques, com la cantada davant de l’arquebisbe de Tarragona pocs minuts després de la mitjanit.

Les caramelles gaudeixen des de fa anys d’una gran popularitat en molts indrets de Catalunya i en localitats com Súria s’hi arriben a agrupar prop de 500 cantaires. A Tarragona la tradició no es va recuperar fins a l’any 1995 de la mà del mateix Cor Gregal. Gairebé vint anys després, la mitjana d’edat del grup supera la cinquantena i els seus responsables cerquen un relleu generacional que encara no arriba. Mentrestant, el públic, encuriosit, continua rebent amb un somriure la troballa de les caramelles i diposita unes monedes a l’interior de la barretina oferta per un dels cantaires. S’ha acabat la Quaresma. Ha arribat la Pasqua. Ha arribat la primavera.