BlocCultura popular

La Processó del Sant Enterrament, en 12 moments

Prop de 3.000 persones participen en aquest acte, declarat Festa patrimonial d'interès nacional per la Generalitat
03/04/2012
Crist dels Penitents

La Processó del Sant Enterrament és el moment àlgid de la Setmana Santa tarragonina. Durant prop de quatre hores del Divendres Sant, totes les germandats, confraries, gremis i associacions cristianes de Tarragona recorren conjuntament els principals carrers de la Part Alta i el centre de la ciutat per exhibir els passos que representen la passió i mort de Jesús. Els seus orígens es remunten a l’any 1550 i actualment hi participen prop de 3.000 persones.

Una de les congregacions de la ciutat, la Reial i Venerable Congregació de Nostre Senyor Jesucrist de la Sang de Tarragona, és l’encarregada d’organitzar aquesta processó. Un dels seus membres, Joan Álvarez, n’és actualment el coordinador i a continuació ens enumera 12 dels moments especials d’aquesta desfilada religiosa, considerada Festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

  1. La Recollida dels Passos, acte del qual no tenim constància que es faci en altres llocs. Durant el divendres a la tarda els Armats van a recollir per diferents llocs emblemàtics de la ciutat els passos que formaran part, hores més tard, de la Processó del Sant Enterrament. Davant de cada pas es fan tres reverències i es forma un seguici processional que arriba a la plaça del Rei, punt de sortida de la Processó. L’acte comença a un quart de cinc de la tarda i té una durada d’unes tres hores.
  2. Un lloc recomanat per veure la Recollida és la Baixada de la Pescateria, on els portants dels passos salven un dels desnivells més pronunciats de la ciutat.
  3. Pels volts de les 19 h ja es poden veure els 19 passos que representen la passió i mort de Jesucrist exposats a la plaça del Rei, a més del Sant Crist de la Sang, encara ubicat a l’interior de l’església de Natzaret, situada a la mateixa plaça.
  4. La cohort romana, els Armats, obre la Processó i la regula a base de les anomenades passades. Surten per primer cop l’any 1758 i en l’actualitat està formada per 32 soldats, 6 timbalers, el trompeta i el Capità Manaies. És considerada una de les tres primeres de Catalunya.
  5. Els nostres passos, d’escultors reconeguts, representen la catequesi de la passió i mort de Jesucrist, per l’ordre en què desfilen.
  6. Les nostres bandes musicals i corals, que acompanyen els passos amb els seus sons i les seves veus.
  7. La sortida del Sant Crist de la Sang de l’església de Natzaret amb els tocs de la banda de tambors de la Congregació de la Mare de Déu de la Soledat per incorporar-se a la Processó.
    Crist de la Sang
  8. Els penitents, amb els seus improperis o les agonies, són aquelles persones que en determinats moments de la vida ofereixen un sacrifici com a promesa per una gràcia demanada amb molt de fervor o bé com a correspondència a un favor rebut.
  9. La recollida del Sant Crist, pels Armats, a la Rambla Nova baixant per dins la Processó i escortant-lo fins a l’església de Natzaret.
  10. El recolliment, el sentiment i la solemnitat que s’assoleixen durant les 4 hores que dura la Processó i, sobretot, en el seu recorregut per la part monumental de la ciutat.
  11. La complicitat entre els portants per superar els entrebancs de passar els passos pels carrers estrets i costeruts d’aquest entorn màgic que ofereix el nostre barri vell.
  12. L’acte de la cloenda de la Processó, estrenat l’any passat, on es troben el Sant Crist de la Sang amb la Mare de Déu de la Soledat, en una plaça del Rei envoltada de confrares, autoritats i presidències, i la coral amb dues bandes que posen la veu i les darreres notes musicals per tancar l’acte

La recollida dels passos comença a les 16.15 h des de l’església de Natzaret, a la plaça del Rei.

La processó comença a les 20 h i té el recorregut següent: plaça del Rei, Portella, passeig de Sant Antoni, Portal de Sant Antoni, plaça de Sant Antoni, Descalços, Arc de Sant Llorenç, Sant Pau, pla de Palau, Mare de Déu del Claustre, Escrivanies Velles, Pla de la Seu, Pare Iglesias, Merceria, plaça de les Cols, Major, Baixada de Misericòrdia, plaça de la Font, Sant Fructuós, Comte de Rius, rambla Nova, Sant Agustí, rambla Vella, Sant Oleguer, baixada de la Pescateria i plaça del Rei.



1 Comentari

  1. jana
    19/04/2014 Respon

    Magnífic!
    Una meravella!
    Art, cultura, religió, devoció... tot!

Deixa un comentari