Són dies de moltes reunions, molts assajos i de dormir poc. Allò habitual abans de qualsevol estrena, en definitiva. El tarragoní Marc Chornet, director de Som llamp, som cruïlla, enllesteix els últims detalls de l’espectacle, amb la responsabilitat d’obrir la Capitalitat Catalana de la Cultura 2012.

Comencem parlant de cruïlles de la ciutat com la plaça de les Cols, els Quatre Cantons, el Balcó del Mediterrani… “En l’espectacle hi surten totes les típiques menys Hisenda”, bromeja Chornet. Dissabte, però, les cruïlles no seran només físiques. “Els tarragonins som bocamolls –i això no està de més–, som sorneguers, hem de conviure amb unes pedres –fet que ens dóna una consciència història insconcient– i a la vegada som una ciutat de llum. Això ens converteix en una cruïlla”.

Cruïlla com a metàfora, física i metafísica, en un espectacle ple d’intercanvis de disciplines. Tenim mig títol resolt. Però i el llamp? “És la forma com un escriptor va definir el caràcter de la gent de Tarragona, amb una metàfora de Tarragona. Crec que hi ha una manera renegar, estimar, odiar molt pròpia d’aquí i això es reflectirà a l’espectacle”.

Chornet, tot i els seus 30 anys, ja té una llarga trajectòria com a director, des de El Teatre Blanc fins a la recent Carmela, Lilí, Amanda. Tot i això destaca com a molt positiva l’experiència de dirigir un espectacle d’aquestes característiques. “M’ha permès dialogar en un llenguatge diferent del que estic acostumat. Parlar amb un pintor és diferent que parlar amb un ballarí, per exemple”. I afegeix: “A més, el fet d’obligar-nos a interrelacionar-nos entre nosaltres t’obliga a trencar allò de les capelletes”.

L’espectacle compta amb la participació d’una desena de creadors i una vintena d’entitats de la ciutat, de tal manera que en total hi ha prop de 400 persones directament implicades. “Tothom s’ha comportat com un bon tarragoní i primer s’ha cagat en tot, però després ha col·laborat de manera generosa”.

Caràcter tarragoní, cruïlles típiques de la ciutat, el llamp com a metàfora i un espectacle com a aparador de la ciutat. Es pot pecar de xovinisme dissabte? “No, però sempre hi ha el risc. La paraula cruïlla vol dir punt de trobada”. Dissabte, la cita, és al Palau de Congressos a partir de les 20 h.