‘Som llamp, som cruïlla’ en dotze moments

Resumir un espectacle d’hora i mitja en què intervenen prop de 400 persones és complicat. Resumir-lo en dotze moments, tot un repte. Coincideixen amb nosaltres?

 1. Una guia excel·lent. Imprescindible com a nexe d’unió entre els diferents números, l’actriu tarragonina Neus Pàmies va brillar en el complicat paper de mestre de cerimònies. Amb l’ajuda d’un bon guió, va convèncer els espectadors que s’havien mogut d’una punta a l’altre de la ciutat quan en realitat no s’havien ni mogut de les seves butaques.
 2. L’alquímia de la pintura. Josep Maria Rosselló s’enfrontava, en un costat de l’escenari, a un llenç blau de grans dimensions. Poca gent sabia que pintaria un quadre en directe. Gairebé ningú sabia que l’obra acabaria feta a bocins. Coia Valls ens va posar en situació explicant-nos que, en moltes ocasions, la improvisació només té sentit si abans hi ha hagut molta preparació.
 3. “Festeig”. És la composició d’Eduard Toldrà que va tocar Albert Guinovart, va cantar Marta Mathéu i van ballar Arantxa Sagardoy i Alfred Bravo. Potser era la combinació menys improbable de la nit, però no sempre s’ha de renunciar a l’ortodòxia. Sense exagerar, un autèntic plaer.
 4. El record de la guerra. Ni un sol tret. Ni una gota de sang. N’hi va haver prou amb l’Orquestra Camerata XXI, el so d’un sac de gemecs i les imatges de la Part Alta de Pep Escoda per estremir-se recordant el setge de Tarragona durant la Guerra del Francès. La matèria primera, la partitura de “Tarragona 1811” de Rosalia Sumoy, hi ajudava. La història, la més antiga i la més recent, sempre és present.
 5. Artistes espontanis. Allò que t’aixeques de la butaca i et poses a ballar, a tall de flashmob, amb la Camerata XXI. Allò que no et pots reprimir i et sumes al Cor Ciutat de Tarragona en el fi de festa. Els joves ballarins, actors i cantants de Tarragona van irrompre amb naturalitat des de la platea per fer-se un lloc entre els grans.
 6. Els pilars. Les colles castelleres de la ciutat, acompanyades per la gralla (que no pel Toc de castell) de Roser Olivé, ens van regalar una de les estampes més potents de la nit. Els enxanetes encarant l’altíssim sostre de l’Auditori August, el mosaic de colors de les camises… La festa, més viva que mai, no es va perdre la festa de Tarragona 2012. Les colles castelleres de Tarragona enlairen un pilar de 4. Foto: Jaume Omella
 7. Els discursos. Des de la Capitalitat de la Cultura Catalana ens van posar en context, des d’Escaldes-Engordany ens van recordar la feina feta i des de Ripoll ens van recordar la que queda per fer. La regidora Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, va explicar el context de Tarragona 2012 (allò de posar en valor i innovar), va explicar la feina feta fins ara (som hereus dels Yxart, Pin i Soler, Rovira i Virgili, Baixeras, etc.) i va avançar la feina que queda per fer (com el Banc de la Cultura).
 8. Dames i Vells. La representació del ball parlat més popular de la ciutat va mostrar-se malparlat i crític com sempre, però especialment punyent i irreverent. Van dir algunes veritats i van oferir el contrapunt necessari per no caure en l’autocomplaença.
 9. Cançó de bressol. La cançó d’Espaldamaceta ja és per ella mateixa una delícia però l’acompanyament del Cor Ciutat de Tarragona la va embellir encara més. Magnetisme instantani. No ens cansaríem d’escoltar-la una i altra vegada. En prometem el vídeo.
 10. El vestuari inexistent. Òbviament Som llamp, som cruïlla no es va convertir en una macrotrobada nudista, però tots els participants van vestir amb roba de carrer deixant els uniformes i les millors gales per a una altra ocasió. Com si anessin passejant per qualsevol cruïlla de la ciutat. La cultura com a fet quotidià.
 11. El gran “oh”. Bona part del públic no es va reprimir. Quan Josep Maria Rosselló va esquinçar el quadre que havia estat pintant durant tot l’acte la gent va reaccionar amb una sonora exclamació. Provocació? Frivolitat? Art efímer 100%.
 12. Els flautistes d’Hamelin. Emulant el conte popular i canviant la flauta pels sacs de gemecs, els Sacaires de Tarragona van ser els encarregats de guiar les autoritats, artistes i públic fora de l’Auditori August. No ha haver-hi ni salutació i els aplaudiments van quedar esmorteïts en un final desconcertant. L’acte s’havia acabat però el 2012, la cultura i el dia a dia continuen.

La nostra felicitació a Marc Chornet, Teresa Valls, Neus Pàmies, Josep M. Rosselló, Coia Valls, Pep Escoda, Orquestra Camerata XXI, Ball de Dames i Vells, Oriol Grau, Arantxa Sagardoy, Alfredo Bravo, Marta Mathéu, Roser Olivé, Espaldamaceta, Cor Ciutat de Tarragona, Albert Guinovart, alumnes d’Història de l’Art de la URV, Amics de la Cultura, Associació per al Foment de la Dansa a Tarragona, Associació de Sacaires de Tarragona, Aula de Teatre del Col·legi Sagrat Cor, Aula de Teatre de la Cooperativa Obrera Tarraconense, Castellers de Sant Pere i Sant pau, Colla Castellera Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, cor infantil Els Rossinyols, Esbart Santa Tecla, Escola d’Art i Disseny, Escola i Conservatori de Música, Escola Municipal de Música, Estudi de Música, Jove Cor, TornaVís Teatre, Vis de Vanadi i Xiquets del Serrallo.

 

La Capital de la Cultura Catalana es vesteix de festa

Aquest dissabte 25 de febrer a les 8 del vespre el Palau de Congressos acull l’acte inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2012, “Som llamp, som cruïlla” dirigit per Marc Chornet. Adaptant el lema de Tarragona 2012, “La cultura ens transforma”, l’espectacle planteja sis diàlegs entre creadors professionals rellevants en diverses disciplines; aquests encreuaments creatius interactuaran, alhora, amb entitats, col·lectius, formacions i escoles de la ciutat, que intervindran al llarg de l’acte com a representants de la cultura quotidiana, l’activitat cultural diària que significa un element de salut individual i col·lectiu. Més de 400 persones de 20 entitats de la ciutat participaran en l’acte.

Marc Chornet, que ha comptat amb la col·laboració de Teresa Valls en la configuració d’aquest projecte, ha explicat que l’espectacle “proposa un passeig per la nostra particular ciutat un dia qualsevol. Hi trobarem allò que estem acostumats a trobar-hi dia a dia: gent que es creua, que es troba, que dialoga, conversa, i que viu la vida quotidiana. Una vida quotidiana on la cultura, encara que de vegades no ens n’adonem, hi és sempre present i ens transforma individualment, com a éssers humans, i col·lectivament, com a comunitat.” Continua llegint

Pep Escoda i Rosalia Sumoy

La compositora Rosalia Sumoy i el fotògraf Pep Escoda compartiran presència a l’espectacle Som llamp, som cruïlla. Tot i provenir de dos àmbits teòricament molt allunyats, l’Orquestra Camerata XXI i els sacs de gemecs els serviran com a nexe d’unió.

Pots avançar-nos en què consistirà la teva participació?

Pep Escoda: La meva participació a l’acte consisteix en la projecció d’un audiovisual amb fotos realitzades amb el mòbil, per desmitificar la fotografia i deixar clar que l’ús de les noves eines ens aporta noves visions i no deixa de ser Art (la majúscula és de l’entrevistat). Vaig escoltar la composició “Tarragona 1811” de Rosalia Sumoy interpretada per l’Orquestra Simfònica Camerata XXI i em vaig inspirar en l’obra. He volgut desdramatitzar els fets del 1811 i cercar l’Art que ens envolta, que està al carrer en las diferents cruïlles del meu entorn i hàbitat quotidià, que és la Part Alta de la ciutat. Art efímer en el pas del temps i en constant moviment. Per a mi ha sigut una experiència nova i, al mateix temps, enriquidora. Crec en els treballs multidisciplinars.

Rosalia Sumoy: Actualment presideixo el Col·lectiu de Compositors de Tarragona i la meva participació en l’acte és fruit de la relació de la nostra entitat amb l’Orquestra Camerata XXI. Hem signat un acord de col·laboració pioner a la nostra demarcació en què en cadascuna de les seves produccions estrenaran una obra d’un compositor de la nostra associació. Dissabte podrem escoltar “Tarragona 1811” per a orquestra de corda i sac de gemecs. És un tema tarragoní molt significatiu en la història de la nostra ciutat que amb la incorporació del sac assoleix un sentit molt especial. És una glosa musical dels fets ocorreguts durant l’últim assalt a Tarragona, el 28 de juny de 1811. La matança d’homes, dones i nens al pla de la Seu és un dels episodis més dramàtics que va patir la nostra ciutat durant la Guerra del Francès. Quan les tropes franceses van arribar a les escales de la Catedral, els últims defensors es van veure acorralats contra la façana de la Catedral i van ser massacrats. La primera part de la peça glosa els sentiments dels tarragonins que es van refugiar a la Catedral pensant que en el recinte sagrat estaven segurs, però no va ser així: por, dolor, sang, foc, mort… Segueix un cant, el lament dels que van sobreviure a la destrossa, interpretat pel sac de gemecs.

Continua llegint