Tot va començar l’agost de 2005, quan en un viatge a Sicília el fotògraf tarragoní Pep Escoda va quedar fascinat per unes fotos de gran format. Havia de conèixer-ne l’autor i va travessar tota l’illa fins a Palerm per conèixer Santo Eduardo di Miceli. Com a les pel·lícules, va ser l’inici d’una gran amistat. Di Miceli va iniciar l’any següent el projecte Santa Tecla als ulls i, des d’aleshores, s’ha convertit en un immillorable nexe d’unió entre Tarragona i l’illa natal. La relació entre Escoda, Di Miceli i els seus companys ha crescut amb els anys i, fruit d’aquesta bona entesa, neix el projecte 7 fotògrafs italians + 1 català.

La propera parada de la iniciativa és aquest octubre la ciutat italiana de Catània, després que en les últimes setmanes s’hagi pogut veure en localitats com Florència, Saint Geniez d’Olt i, per descomptat, a Tarragona. En concret, es tracta de projeccions de vuit audiovisuals, cadascun format per 12 imatges d’un artista diferent, que, en alguns d’aquests indrets també s’exposen físicament en sales. El nexe en comú? Cap, més enllà de la passió que els uneix per la fotografia.

Sandro Bertola - La Passió, la Mort i la Ressurrecció de Jesucrist

És un experiment. A veure què passa“, explica Escoda, un dels impulsors d’aquesta iniciativa. “És una exposició viva, que pot anar canviant amb el temps“, afegeix. De fet, en una de les properes sessions s’incorporarà el també tarragoní Ram Giner. “De vegades aquí costa molt fer segons quines coses, però amb els temps que corren hem de fer bullir l’olla“, conclou Escoda.

Vistos els vuit primers audiovisuals que conformen el projecte, impressionen. Des de les fotografies d’interiors d’edificis de Tarragona de Pep Escoda (com la que encapçala l’article) a la Setmana Santa d’un poble sicilià que retrata Sandro Bertola, passant, entre d’altres, per l’actitud dels turistes en diferents indrets artístics retratats per Domenico Cipollina. Paisatges, arquitectura interior i exterior, grups de gent… Qualsevol element pot ser matèria primera per a aquest grup de fotògrafs amb ganes de provar nous formats.

Domenico Cipollina - Els turistes i els llocs d'art

Text Jordi Suriñach
Foto 1: Pep Escoda – Inside Tarragona
Foto 2: Sandro Bertola – La Passió, la Mort i la Ressurrecció de Jesucrist
Foto 3: Domenico Cipollina – Els turistes i els llocs d’art