Fotografia contemporània, venda tradicional

Les fotografies s’afegeixen aquestes setmanes a les taronges i les mandarines com a productes estrella del mercat de fruita i verdura instal·lat cada dissabte al matí a la plaça del Fòrum. Arraulits en una parada més, amb el seu tendal i el gènere repartit en caixes de fusta, una desena de fotògrafs tarragonins agrupats en la iniciativa De Temporada mostren i venen les seves imatges com si fossin bajoques, patates o pomes. En l’època d’Instagram i el comerç en línia s’aposta per la venda presencial al detall.

La parada manté l’essència que hom espera trobar en un mercat: un producte de qualitat i proximitat amb el client. Un dels promotors d’aquesta particular parada, Pep Escoda, reconeix que va manllevar la idea d’una experiència similar que té lloc a Sicília. A partir d’aquí la va traslladar a l’associació Tallers 03 i va cristal·litzar aquesta tardor, en el marc del Festival SCAN. “Com sempre dic amb les fotos, hem de partir del fet que tot està inventat. L’important és després com es fan les coses”, es justifica. A jutjar per la valoració dels propis fotògrafs i pel trànsit de curiosos i compradors, les coses es deuen fer força bé.

Continua llegint

El Batec del Temps: a la recerca de l’ànima del patrimoni

A l’hora d’immortalitzar el patrimoni de Tarragona, les nostres càmeres normalment busquen l’enquadrament que realci la bellesa d’unes pedres envellides pel pas del temps però embellides per l’ús original a què evoquen. Alguns, els més experts, fins i tot juguen amb la llum per buscar una postal infal·lible. D’altres, la majoria, tunegen la imatge amb alguns dels múltiples filtres i retocs que permeten camuflar una foto comuna com una estampa professional. Tot plegat ha configurat un àlbum formidable, de gran bellesa, i que ha permès fer arribar el nom de la ciutat arreu. La nova iniciativa El Batec del Temps, impulsada per les àrees de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, busca anar més enllà, i proposa que un artista ofereixi la seva visió personal sobre determinats monuments. Com diu el fotògraf Pep Escoda, que donarà el tret de sortida a aquesta proposta, “buscarem l’ànima” del patrimoni de Tarragona.

Escoda és l’encarregat d’estrenar aquesta iniciativa, que cada any proposarà a creadors contemporanis de la ciutat que ofereixin la seva visió artística sobre dos monuments de la ciutat. Escoda, conjuntament amb Marta Richardson com a assistent i Abelardo Castellet a la producció, ha escollit el Fòrum de la Colònia i el Circ romà com a interlocutors pel seu diàleg. “El Fòrum de la Colònia és, injustament, el gran desconegut del patrimoni tarragoní. Feia 20 anys que no hi entrava i conec gent que no hi ha anat mai, però hi tinc vincles personals i em feia molta il·lusió començar per aquí. La galeria de la casa dels meus avis donava al Fòrum i recordo com passava molt de temps mirant-lo“, explica per justificar la seva tria.

Continua llegint