“La Mostra de Teatre Jove ha estat molt beneficiosa per a la ciutat. D’aquest projecte n’han sorgit trajectòries professionals en el món teatral, persones que s’hi dediquen des d’un punt de vista amateur amb molta dignitat i un públic més culte”. Amb aquestes paraules defineix aquest certamen teatral de Tarragona que enguany compleix trenta anys el periodista i membre del Consell Assessor, Enric Garcia Jardí. Aquestes setmanes ja ha arrencat una edició molt especial, la trentena, amb diverses novetats però que manté el Teatre de Tarragona com a escenari.

Amb un total d’11 representacions per part de companyies veteranes i també amb una nova incorporació, la Mostra s’ha convertit en una plataforma mitjançant la qual els grups de teatre tarragonins donen a conèixer el seu treball, a la vegada que s’ha convertit en una eina que serveix com punt de trobada, col·laboració i intercanvi entre les formacions. Garcia assegura que durant aquestes tres dècades “ha format persones sensibles al fet teatral, a l’escenari i al pati de butaques, i això és el més important”.

Es tracta d’una iniciativa que ha guanyat importància no només des de la part institucional, sinó també des del teixit associatiu. Garcia fa una especial menció a Mercè Sardà, que va impulsar la Mostra l’any 1994 amb motiu dels 10 anys de Vis de Vanadi, i que s’hi ha mantingut implicada activament des d’aleshores. En clau de futur, el periodista tarragoní ho té clar: “Cal aprofitar allò que funciona i ser ambiciosos, si la Mostra s’acompanya de més recursos i de més iniciatives, encara donarà més fruits i més plurals”.

La Mostra de Teatre Jove ha estat i és un aparador per les companyies amateurs de la ciutat i del territori. Un incentiu per la majoria de formacions, que es prenen la representació com un objectiu assegurat any rere any. Un fet que els esperona a continuar fent teatre i traçar una trajectòria.

Enric Garcia forma part del Consell Assessor de la Mostra, el grup d’experts que assessora les companyies i les ajuda per tal que les obres representades tinguin un marge de millora per a futures representacions. De fet, el mateix Garcia Jardí  el valora com una eina cabdal: “Permet que les companyies rebin les aportacions de persones que tenen una relació directa amb el teatre, que saben de què parlen i que poden fer aportacions concretes en diferents àmbits, com la direcció escènica, la interpretació, la dramatúrgia, l’escenografia, la il·luminació o el vestuari, entre d’altres”.

Garcia Jardí parla també com a testimoni directe de la Mostra dels darrers quinze anys. “Us puc assegurar que hi he tingut ocasió de comprovar l’evolució de companyies que fa anys que hi actuen, i que des de llavors han guanyat molta solidesa”, comenta. Posa per casos els de Tornavís Teatre i el d'(H)istrionis Teatre, que ja fa una dècada que hi són d’una manera ininterrompuda. Jorge Pérez n’és el president de la darrera i el director de l’obra que representaran el propvinent 29 de maig, El sofà dels mentiders. Un musical de bones intencions. Segons Pérez, la Mostra “és el pal de paller del nostre curs teatral”. A la representació presenten un musical de creació pròpia d’una obra estrenada l’any 2015. A més, han contractat al músic Magí Capdevila per fer tota la banda sonora de l’obra.

Precisament (H)istrionis va celebrar aquesta passada setmana una festa per celebrar la seva primera dècada de creació, amb una festa popular al carrer, just abans dels assajos al seu local habitual amb els músics per la preparació de l’obra.

L’aula de teatre de la Cooperativa Obrera és la novetat a la Mostra. Hi presenten Fora de Joc, de creació pròpia, el pròxim dilluns 22 de maig. Una obra sobre el futbol femení que ressalta els seus diferents aspectes amb els quals s’ha d’enfrontar a la societat.

La seva directora, Nadine Boos, afirma que “ens motiva i ens fa molta il·lusió a parts iguals participar en la Mostra de Teatre Jove”. “Volíem formar part dels grups que hi participen”, comenta i afegeix que els ha motivat també “tot el procés de creació de la representació per tenir un resultat òptim”. Fora de Joc serà representada per part d’un grup d’alumnes de les diverses aules de teatre de la Cooperativa.

El certamen teatral també és una eina per desenvolupar les pràctiques artístiques i culturals a la ciutat. De fet, sense la Mostra de Teatre Jove difícilment s’entendria que avui la ciutat compti amb un cicle formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral a l’Institut Antoni de Martí i Franquès, per exemple.

Vis de Vanadi és una altra de les companyies històriques de la Mostra, formada precisament pel grup de teatre de l’alumnat del Martí i Franquès. Enguany ja hi han representat Peus descalços sota la lluna d’agost. Vis de Vanadi, creat el 1984, s’ha constituït com un grup referent en la formació d’actors i ha donat llum ha format nombrosos professionals de les arts escèniques de la ciutat de Tarragona. 

L’obra d’enguany, amb el text original de Joan Cavallé, està dirigida per Eloi Isern. Precisament és un exemple del gran nombre d’actors sorgits de Vis de Vanadi. Isern ha acabat fent carrera professional en l’àmbit teatral, treballant a la Sala Trono i convertint-se en el director de la formació tarragonina.

Celebració de la festa d’aniversari d'(H)istrionis Teatre

Enric Garcia esplaia que “la vida cultural tarragonina se n’ha nodrit, i molt, i ha pogut fer passes endavant”. Així, a la Sala Trono o al FITT s’hi troben, entre l’organització, gent que ha passat per la Mostra de Teatre Jove. En la cultura popular, en balls parlats com el Ball de Dames i Vells o la Sebastiana del Castillo. La Mostra de Teatre Jove ha creat escola.

En la mateixa línia es manifesta Jorge Pérez, per al qual “la Mostra dona vida als grups de teatre amateurs, però a molts d’aquests els dona vida participar en la Mostra”. De fet, creu que alguns dels grups que han deixat de participar-hi “es dilueixen i desapareixen perquè no tenen un projecte concret on enfocar les energies”. En resum, una oportunitat per als joves. “Recordo que quan ens vam formar l’objectiu era presentar-se a la Mostra de Teatre Jove”, rememora. 

Per a Eva Vives, coordinadora de l’Aula d’Arts Escèniques de la Cooperativa Obrera, “participar en la Mostra és una oportunitat perquè els nostres alumnes mostrin el seu treball a la ciutat i perquè es relacionin amb altres companyies de teatre jove, per tal que hi puguin accedir un cop acabin la nostra formació”. S’han animat a participar-hi “perquè és una bona proposta per part de Joventut i una forma que el treball que es fa dins de l’aula de teatre s’exposi”.

Enric Garcia també és l’autor d’un llibre que es presentarà a la tardor i que, amb il·lustracions d’Alba Domingo, repassarà les tres dècades de teatre amateur i juvenil a la ciutat. Un retrat d’una trentena de persones que, d’alguna manera o altra, han passat per la Mostra, i conten, des d’experiències molt diverses, què els ha aportat el teatre. 

La 30a Mostra de Teatre Jove, organitzada per la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona continua fins al 12 de juny al Teatre Tarragona. 

Text: Josep Gallofré

Fotos: Alejandro Navarro / Aida Rede (@Aide.Infinity)