Portes, finestres, picaportes, façanes… Elements quotidians, gairebé intranscendents, que sota l’objectiu de David Folch, un enginyer agroalimentari de 41 anys, es converteixen diàriament en peces artístiques al seu perfil d’Instagram. Aquest enamorat de Tarragona triomfa a la xarxa fotogràfica per excel·lència captant amb encert l’essència de la Part Alta de la ciutat, fins al punt de convertir-se’n en un magnífic ambaixador 2.0. Aquest octubre serà el Fotògraf Convidat de Tarragona Cultura i hem parlat amb ell per conèixer-lo millor.

La primera és òbvia. D’on ve aquesta fixació per portes i finestres de la Part Alta?

La meva àvia materna era de la Part Alta i tinc molts bons records de quan pujava els caps de setmana a casa seva, al carrer Merceria. Les fotos són, en certa manera, una forma de reviure aquelles visites. I ja saps com som els tarragonins, que ens agrada mirar-nos molt a naltros mateixos, perquè si hem de mirar TV3 o altres mitjans, malament rai. A mi la Part Alta em recorda molt a Venècia. Posa-hi un canal i un pont i veuràs com s’hi assemblen! Té molt d’encant.

Com bé dius, bona part de les teves fotos són de la Part Alta. Com ho fas per no repetir mai cap foto si sempre et fixes en un espai geogràficament molt reduït?

Simplement vas passejant i retrates el que veus i de la manera que ho veus. Si aquella porta està humida i despintada, doncs així surt a les fotos. Darrerament, tot i que de vegades em fa vergonya, intento fer-hi aparèixer alguns veïns del barri, que també són en bona part l’essència de la Part Alta.

Tarragona té algun encant fotogràfic que no tinguin altres llocs?

Tarragona és molt bonica per fer fotos, sobretot amb els carrers buits, cosa que avui encara és possible tot i l’augment de turistes. Viatjo bastant i hi ha molts llocs fantàstics, però no penjo gaires fotos dels llocs que visito perquè, en part trenquen la coherència del “projecte” i, a més, a mi em tira Tarragona.

La majoria de les imatges que penges a Instagram no tenen cap text descriptiu o, com a molt, les acompanyes d’alguna paraula clau. Una bona foto no necessita cap text explicatiu?

La veritat és que moltes vegades no poso cap text perquè no me’n recordo. Al principi sí que intentava deixar constància del lloc exacte on havia estat, per exemple, carrer Mediona, 6. Però vas de bòlit i no ho poses i després Instagram no et deixa rectificar-ho. A més, es tracta d’una xarxa de fotos i el primer impacte és i ha de ser visual. Més que mai s’aplica aquell tòpic de val més una imatge que mil paraules.

David Folch - Salutació - Tarragona, Catalonia #santatecla2013

De tant en tant utilitzes el blanc i negre en les teves fotografies o, fins i tot, combines color i blanc i negre en una mateixa imatge. Com decideixes quin tractament dónes a cada foto?

De vegades la foto desprèn alguna sensació que ella mateixa et demana el blanc i negre. Em passa, per exemple, amb fotos de veïns de la Part Alta. Aquests últims dies he fet una sèrie de fotos de Santa Tecla i deixant un element en color centres la mirada en aquest punt.

Actualment tens més de 3.400 seguidors, molts d’ells de fora de la ciutat i, fins i tot, de l’Estat. Què t’aporta Instagram com a xarxa?

Acabes fent igeramistat amb molts usuaris, però el que m’interessa és que la gent de fora conegui la teva ciutat. Ara aquests dies de Santa Tecla quedava sorpresa amb les coses que veia. Hi ha gent que ha vingut a Tarragona o que vol venir-hi i et segueix. Òbviament, no era la meva idea, però en certa manera acabes fent promoció turística. Sóc tarragoní i m’agrada que la gent conegui la ciutat on visc.

T’hem conegut fotogràficament a Instagram. Ja feies fotos abans de la irrupció d’aquesta xarxa social?

M’agradava fer fotos dels meus viatges i les penjava a un conegut fòrum, www.losviajeros.com. I a mesura que vas fent fotos et va agradant més i intentes fer-ho millor. Si repasso les primeres fotos que vaig penjar a Instagram m’adono que no valien gaire. Ara tinc un mòbil millor i intento fixar-m’hi més. Però que quedi clar que no sóc fotògraf ni domino la tècnica.

Aquest mes d’octubre tindràs l’oportunitat d’explicar-nos-ho, però pots avançar-nos què és per a tu la cultura?

Cultura ho és tot, la trobo a tot arreu. Ara mateix estic mirant les cadires de la sala on ens trobem i hi ha una feina darrere, una herència… I la cultura és mòbil: és tradició i va canviant. La cultura és present en el meu dia a dia: m’agrada tant veure castells com anar a veure una obra de teatre o, simplement, tenir una bona conversa. A veure si ens deixen gaudir-la plenament, perquè amb l’augment de l’IVA i les polítiques que ens escanyen, no sé com ens en sortirem.

David Folch - @igerstgn in action

Text: Jordi Suriñach
Fotos: David Folch