Posar en valor un monument patrimoni de la humanitat com el Pont del Diable, i reforçar el seu atractiu patrimonial amb els jardins històrics i el medi natural de l’entorn. Aquest és l’objectiu de l’empresa Limonium, guanyadora del concurs per gestionar les 23 hectàrees de la finca de l’aqüeducte de les Ferreres, i que vol obrir una nova etapa per potenciar aquest espai privilegiat de la ciutat.

Diàriament autocars de turistes arriben al monument, fan la foto i marxen al cap de deu minuts. I molta gent de Tarragona i voltants fa molts anys que no trepitja l’espai. Intentarem revertir aquesta situació“, explica Eduardo Soler, gerent de l’empresa. Per aconseguir-ho desplegaran un conjunt d’accions per materialitzar el que han batejat com a parc ecohistòric i que tindrà l’aigua, amb el riu Francolí a tocar, com a eix vertebrador.

De moment, ja s’organitzen visites guiades cada matí i al juliol començaran visites familiars. I en breu s’espera que puguin començar dues de les actuacions més visibles: la reconversió de la Caseta del Guarda (l’edificació de principis de segle XX dels germans Puig i Valls) en un bar restaurant, i la implantació, en un dels descampats de la finca, d’un centre d’interpretació amb un punt d’atenció als visitants, informació sobre la finca i el monument i una botiga amb marxandatge de qualitat.

Eduardo Soler, de l'empresa Limonium, davant de la Caseta del Guarda del Pont del Diable

Si oferim als turistes i a la gent d’aquí serveis interessants, la gent voldrà passar-hi tot un matí o una tarda“, argumenta Soler. Tota aquesta oferta s’anirà ampliant progressivament i, per exemple, a l’estiu també està prevista l’organització de visites guiades les nits de lluna plena. El nou parc ecohistòric també vol convertir-se en un espai de referència per a la celebració d’activitats relacionades amb productes agroalimentaris, com per exemple, tasts de vins, o potenciar les activitats esportives compatibles amb les característiques de la finca.

En aquesta nova etapa també es vol subratllar el valor de l’entorn de l’aqüeducte com, per exemple, els jardins romàntics de principis del segle XX, construïts també pels germans Puig i Valls. O com el bosc de pins blancs i alzines. “Una mostra interessant de bosc mediterrani, porta d’entrada de l’Anella Verda, i que acull una representació de la fauna típica de la zona“, explica Soler.

Les claus d’aquesta nova etapa s’aniran desplegant progressivament a la pàgina web www.pontdeldiabletarragona.com.

Jordi Suriñach