Recordeu el ¿Quien es quien?, el mític joc de taula en què s’havia d’identificar el personatge del contrincant perquè coincidís amb la carta que teníem assignada? Doncs això és, salvant distàncies, el que ha fet el fotògraf tarragoní Ram Giner: buscar parelles aparentment inconnexes entre una part important del seu fons fotogràfic. El resultat el trobem a “Ídem”, l’exposició que es presenta en el marc del Festival SCAN a l’Espai Turisme del carrer Major.

Una mostra d’aquestes coincidències fotogràfiques és la que encapçala aquestes línies. A la dreta veiem el Xavi, un conegut agent de la guàrdia urbana tarragonina, mentre que a l’esquerre trobem el seu reflex novaiorquès. El visitant podrà gaudir d’una vintena de connexions més d’aquest tipus, tenint en compte que cap fotografia s’ha fet expressament, sinó que les parelles són fruit de la revisió d’unes 5.000 imatges de les prop de 80.000 que conformen l’arxiu d’aquest fotògraf tarragoní. “Tots som molt rutinaris, en el fons acabem fent el mateix”, es justifica Giner.

Dandis nord-americans que s’assemblen perillosament a senyores tarragonines ben guarnides, participants a la Love Parade berlinesa que tenen, sense saber-ho, dobles a milers de quilòmetres de distància… Les parelles són tan reals com sorprenents, i l’autor només les relaciona amb un simple concepte, una paraula que actua com a nexe d’unió. A partir d’aquí, “les interpretacions són infinites”, obre la porta l’autor.

El joc no ha d’impedir valorar les imatges per elles mateixes, totes en blanc i negre (“és atemporal i, d’altra banda, ja em costa veure la realitat en colors”), un predomini absolut del retrat (“la majoria són robats”) i una factura nítida, impecable tècnicament, sense gairebé cap postproducció. “La foto bona sempre és la primera perquè és la que realment volies fer. Si després en tires 100 més i n’enganxes alguna millor gairebé sempre serà casualitat”, explica Giner amb un to molt natural, fruit més de l’experiència que no pas d’una fatxanderia inexistent.

Com que l’exposició ha suposat una immersió al seu fons fotogràfic, la revisió de les imatges antigues li ha servit a Giner per constatar que algunes instantànies antigues li produeixen certa vergonya. “No t’agraden les teves de fa temps?”, preguntem encuriosits. “No totes, sóc un inconformista i sempre estem millorant!”, respon. “En què has millorat, doncs, durant tot aquest temps?”, insistim. “Abans tenia por d’apropar-me a l’objecte. Ara ja l’he perduda bastant”, se sincera.

“Ídem”, aquesta retrospectiva singular de Ram Giner, es pot veure fins al 21 de desembre a l’Espai Turisme. Entrada gratuïta.

Etiquetes: