La cultura arriba als més menuts ja des de ben petits. Els pares els llegeixen contes, els canten cançons abans d’anar a dormir o, quan ja han crescut una mica, fan dibuixos junts. Però fora de casa moltes vegades és difícil que pares i fills puguin gaudir d’una experiència cultural plegats. Per posar remei a aquesta situació l’any 2008 va néixer Tecletes, l’associació de mares de Tarragona.

“Està molt desenvolupada la cultura familiar entesa com a l’espectacle de titelles o la pel·lícula infantil. A nosaltres ens interessa anar una mica més enllà i poder compartir altres experiències culturals“, explica Núria Serrano, una de les fundadores de l’entitat. Poc després de crear-se, per les festes de Santa Tecla, les Tecletes ja organitzaven una sessió de discjòqueis per a petits i grans. Uns mesos més tard, diferents famílies gaudien d’una visita comentada a una exposició dedicada al pintor contemporani Gustav Klimt. “No podem anar tots a tot arreu, però per poc que s’adapti la temàtica i la durada, pares i fills podem gaudir junts de moltes coses“, remarca Serrano.

“La prova que hi ha demanda és que quan s’organitza alguna activitat familiar interessant, com les matinals del CaixaForum o de la Fundació Caixa Tarragona, les entrades s’esgoten ràpidament”, explica Serrano. Potser per aquest motiu des d’un primer moment les Tecletes ja van organitzar les seves activitats, obertes a tota la ciutadania. Aquest juny la seva principal aposta, el Minipop, ja arriba a la segona edició, concebut com un festival musical pensat perquè tothom pugui gaudir d’una desena de concerts, independentment de l’edat.

Taller familiar en el marc de l'exposició "En capses de sabates"

En quatre anys, Tecletes ha passat de ser un projecte de sis parelles amb fills petits que compartien inquietuds a tenir un centenar de famílies associades i una programació regular d’activitats relacionades amb la maternitat o l’esport, entre d’altres. “Tenim la necessitat de fer present la maternitat en el nostre dia a dia. És precisament l’època en què més necessites compartir, no tancar-te i intentar fer el mateix que feies abans, però ara amb la criatura“, explica Mercè Pérez, una altra de les associades a Tecletes.

La cultura sempre ha estat present i per aquest motiu en el seu local podem trobar la Biblio-tecletes, un espai on es poden intercanviar contes i d’altres llibres. També van ser les promotores del Kids Map, un mapa de Tarragona on es prioritzen els espais i les activitats que es poden realitzar en família, a l’estil dels que ja hi ha en d’altres ciutats europees.

Etiquetes: ,