Tothom sap que, entre festa i festa, els gegants dormen. Descansen d’una manera molt particular, drets, amb els ulls oberts, en un lloc preferent de la Casa de la Festa, però la recàrrega de piles és imprescindible per tornar a omplir els carrers de festa. Aquests llargs mesos de son letàrgic són també ideals per fer-los una revisió en profunditat i sotmetre’ls a sessions de neteja, perruqueria i, fins i tot, de guarniments florals. Diuen que els gegants ho esperen delerosos. O us pensàveu que no eren presumits?

La Jordina Cusidó, perruquera professional, fa estona que es troba enfilada a l’escala allisant els cabells de la geganta. El tràfec de la festa els ha deixat més rebels del compte i toca passar el raspall amb suavitzant durant una bona estona. Després li tallarà les puntes per anivellar la cabellera. El resultat, el podreu comprovar ja el 18 d’agost, quan gegants i nanos participen en la multitudinària rebuda de l’aigua de Sant Magí.

Properament serà el torn del gegant, a qui també es pentinarà i retocarà el bigoti perquè mantingui aquesta expressió particular, severa i festiva alhora. Després tocarà revisar el vestuari a tots dos, per netejar alguna taca i passar-los el raspall, sobretot al vestit de vellut del gegant, que sembla haver atret tota la pols del carrer. Per acabar aquesta posada a punt, se substituirà el ram de flors de la geganta per un de nou.

L’Ajuntament de Tarragona s’encarrega directament del manteniment dels gegants de la ciutat. Supervisa aquesta revisió a fons abans de l’inici del cicle festiu i farà que els repassin novament abans de Santa Tecla, perquè llueixin esplendorosos en honor a la patrona. L’operació es repetirà els propers dies amb els Gegants Negritos. L’Associació Cultural de Sant Roc té cura de l’altra parella de gegants que surten al Seguici Popular, els Gegants Vells.

Jordi Suriñach

La perruquera Jordina Cusidó pentinant la Geganta de la ciutat a la Casa de la Festa