La passada setmana es van entregar els trofeus als tres projectes guanyadors de la penúltima convocatòria (corresponent a l’any 2022) de Tarragona Open Future. Centrat en la promoció de projectes i empreses emergents que puguin oferir solucions innovadores de base tecnològica, la iniciativa va guardonar I Disappear, Hacdos i Let’s Ebau, com a primer, segon i tercer premi, respectivament.

I Disappear és un projecte basat en la comercialització d’un producte que elimina el plàstic d’un sol ús dels productes de petit format que els hotels posen a disposició dels clients. Sergi Ferran, un dels seus propietaris, explica que els envasos són 100 % biodegradables i que ofereixen “un canvi de paradigma”. Actualment, ofereixen gel de bany, xampú amb condicionador i oli corporal, tot i que ja treballen per disposar pròximament de llet corporal i pasta de dents. Han aconseguit, tal com esplaia Aitor Susaño, un altre dels impulsors, un “canvi de mentalitat” en el sector hoteler, amb un producte que està alineat amb sis Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Imatge de l’envàs dels productes de I Disappear

L’envàs és un dels reclams de I Disappear. Amb forma de gota d’aigua, Ferran explica que es volia representar la finalitat del producte, però que l’objectiu era, més enllà de l’estètica, “la sensació que té l’usuari que s’està biodegradant”. “Molts hotels fan esforços en sostenibilitat, però el client no ho veu i amb nosaltres ho percep”, argumenta. La creació del producte era un “repte” per a I Disappear, ja que es proposava una iniciativa innovadora en un sector molt clàssic. Tot i això, han percebut que un cop s’explica el funcionament té una molt bona rebuda en l’àmbit hoteler.

 

Convertir aigües residuals en hidrogen verd

HacDos és una spin-off de la Universitat Rovira i Virgili que tracta les aigües residuals de processos industrials o urbans per transformar-les en hidrogen verd renovable. Un dels seus creadors, Rafa Hernández, explica que és un projecte que encaixa també amb la majoria d’ODS 2030 de les Nacions Unides. Mitjançant un bioreactor, Hernández detalla que no és “un procés complicat a la vista de l’observador”. “Entra aigua al bioreactor i amb l’acció solar surt l’aigua més neta i hidrogen”, comenta

El projecte comporta, això sí, un gran desenvolupament tecnològic i un llarg temps d’estudi al laboratori per realitzar les proves químiques pertinents. Actualment es troben duent a terme proves amb diversos catalitzadors per optimitzar el procés i reduir les despeses. Des d’Hacdos consideren que pot ser una bona oportunitat per al sector industrial. De fet, Hernández explica que ja han mantingut converses amb diverses empreses del voltant de Tarragona, que els han cedit aigües residuals. A més, estan avaluant la funcionalitat del dispositiu en aigües residuals urbanes.

La rebuda del projecte ha estat, en paraules de Rafa Hernández, “molt bona, amb una elevada acceptació”. “L’aigua residual no deixa de ser un problema i té un cost molt elevat”, explica. Avui dia, Hacdos treballa amb dos tècnics, una doctoranda i aviat s’incorporarà un postdoc.

Aprendre jugant

Let’s Ebau és una empresa emergent que pretén gamificar la preparació de la prova de selectivitat per part dels alumnes. “Volem prendre temps a altres aplicacions que els nois i noies utilitzin i que estudiïn de forma lúdica sense gairebé adonar-se’n”, explica José Manuel Vila, impulsor del projecte.

L’aplicatiu, que va tenir 30.000 descàrregues durant el primer mes de funcionament el passat maig de 2022, permet triar als estudiants entre diferents assignatures i temes. Posteriorment, li sorgeixen preguntes a respondre per obtenir un resultat. En aquest sentit, enguany s’ha incorporat un algoritme que ofereix qüestions depenent dels seus resultats en matèries concretes i també una eina d’estadístiques que poden arribar als professors i pares.

Imatge de l’aplicació

Per a Vila, els nois i noies es troben “desmotivats i els costa asseure’s a estudiar”, de manera que Let’s Ebau ofereix estímuls que els poden cridar més l’atenció. El professor tarragoní ho resumeix com “estudiar d’una forma més lúdica”. L’objectiu d’enguany és arribar a les 50.000 descàrregues i ampliar, en la mesura del possible, el nombre de professionals dedicats. Actualment, hi ha una persona amb dedicació completa i al voltant de quinze que hi treballen a temps parcial.

Per a I Disappear, participar al Tarragona Open Future els ha fet creure en el producte. “Se’ns va ajudar a focalitzar i donar una perspectiva diferent de la que nosaltres preteníem”, conclou Sergi Ferran. Per la seva banda, Rafa Hernández defineix la seva participació a l’Open Future com “el primer, i molt interessant, contacte amb el món empresarial”. Per últim, a Let’s Ebau els ha servit per, segons José Luis Vila, “repensar moltes de les coses que volíem fer, de manera que ens ha ofert altres visions”.

Oberta la participació per a 2023

En l’edició de 2023 del Tarragona Open Future, que ja està en marxa, les propostes s’han pogut presentar en sis categories: salut, esport i benestar; capacitació i inclusió social; tecnologies aplicades a la sostenibilitat ambiental; tecnologies aplicades al patrimoni, la cultura i el turisme; tecnologies al servei de la logística i el comerç; i sector agroalimentari.

Les empreses seleccionades pel programa segueixen un pla d’acceleració empresarial que inclou un pla de treball per a cada start-up a desenvolupar al llarg de sis mesos dissenyat conjuntament amb l’equip emprenedor. També s’ofereix formació per a cada àrea estratègica de l’start-up, un seguiment grupal i individual amb experts especialitzats en cada àrea, connexió amb l’ecosistema del territori i amb la xarxa global de Telefónica Open Future i suport constant durant tota l’acceleració.

Un cop finalitzat el programa, s’atorguen tres premis de fins a 5.000 € i tres anys d’acompanyament tècnic fins a la consolidació del projecte.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Cedides