Per allò de la curiositat, a molta gent li agrada consultar el diari del dia que va néixer o recordar què es deia a la premsa el 23-F, el dia de la mort de Franco o el de la proclamació de la II República. Pels estudis, són molts els joves que documenten els seus treballs amb els articles de revistes especialitzades. Per posar-se al dia, desenes de persones aprofiten l’avinentesa per llegir la seva capçalera preferida. Tots ells se citen a l’Hemeroteca de la Fundació Caixa Tarragona, on cada any atenen prop de 36.000 usuaris.

L’Hemeroteca, fundada l’any 1974, en fa 28 que ocupa les actuals instal·lacions del carrer Mossèn Ritort i Faus, però els fons es reparteixen en tres magatzems més. En total, són més de 2.750 títols, dividits en prop de 63.000 volums, de publicacions diàries i periòdiques, d’àmbit local, comarcal, provincial, autonòmic, estatal i internacional. La publicació més antiga és un exemplar de La Gaceta de Madrid de 1711 i es conserven les col·leccions completes de capçaleres com el Diari de Tarragona (al carrer des de 1808) o el Diari de Barcelona (fundat el 1792).

Un repàs als fons de l’Hemeroteca és un repàs a la història. Avui dia resulta especialment interessant comprovar com, per exemple, Cambio 16 es referia a Suárez com a “Presidente por sorpresa”, a l’hora d’analitzar la seva victòria a les eleccions legislatives de 1976; o com La Vanguardia Española destacava l’arribada d’Armstrong a la lluna “En son de paz para toda la humanidad”.

Portada del 'Diari de Tarragona' de 15 d'abril de 1931, endemà de la proclamació de la II República espanyola

El recomanable exercici de fullejar revistes i diaris antics permet adonar-se del paper tan rellevant que juga la premsa com a mitjà de comunicació i la seva influència en la societat. D’aquesta manera a l’Hemeroteca podem consultar un exemplar de la revista Blanco y negro de 1912, que inclou la primera fotografia en color publicada mai a Espanya, o el cèlebre acudit publicat el 1905 a la revista satírica Cu-cut que va desencadenar la creació del primer moviment polític unitari català, Solidaritat Catalana. També s’hi poden trobar curiositats com un exemplar del Diari de Tarragona de 1883 que, a causa d’un error tipogràfic, ja parlava d’euros (quan volia referir-se a duros).

D’altra banda, l’Hemeroteca també disposa d’un ampli fons de cartells polítics, format per 1.550 exemplars, que recull l’evolució de la propaganda política des de l’arribada de la democràcia fins a l’actualitat. D’aquesta manera es pot comprovar com el component artístic i ideològic que marcava els cartells a finals dels anys 70 ha deixat pas a la preeminència del màrqueting polític, amb missatges més calculats i homogenis.

L’auge d’Internet està agreujant la crisi de la premsa, però l’interès pels continguts de l’Hemeroteca de la Fundació Caixa Tarragona no decau. Per exemple, cada vegada són més les persones que diàriament fan ús del servei de diaris del món, que permet consultar més de 190 capçaleres de 60 països diferents. Les noves tecnologies, de fet, permeten consultar còmodament des de casa tot el catàleg de fons de l’hemeroteca. Tot un món d’informació al costat de casa o a només un clic.

Prestatgeries amb els últims números de l'Hemeroteca de la Fundació Caixa Tarragona