Era el final de la dècada dels vuitanta. El professor de filologia anglesa Julián de las Cuevas, que feia classes a l’antiga Universitat de Barcelona districte de Tarragona, va iniciar els contactes per a què estudiants tarragonins viatgessin fins a la localitat britànica de Stafford. L’any 1992, amb els contactes ja consolidats, la relació entre tots dos municipis es va refermar amb la signatura d’un protocol d’agermanament. El 17 d’octubre de 1992, en una visita d’autoritats tarragonines a la ciutat anglesa, Tarragona i Stafford es van agermanar oficialment.

L’entitat que ha vetllat perquè aquesta relació es mantingui viva tres dècades després és l’Associació Amics de Stafford a Tarragona, presidida actualment per Rafel Guinovart, i que compta amb una associació bessona a la ciutat anglesa. “Durant aquests trenta anys i de manera ininterrompuda s’han fet visites a Stafford. Un any venen ells  aquí i, al següent, nosaltres els tornem la visita.  Acollim a casa nostra a famílies i els preparem un programa per a què descobreixin el territori i visquin algunes de les nostres festes”,  detalla Guinovart.

Stafford és un municipi d’uns 50.000 habitants. Fa uns mil anys la ciutat va donar el seu nom al comtat on té una posició central. Està situada al centre de la xarxa de comunicacions del país, a mig camí entre Birmingham i Liverpool, zona que té molt per oferir als visitants: grans ciutats amb edificis històrics, museus, indústries d’interès històric i també petits pobles situats en un paisatge d’inoblidable bellesa. L’agermanament i la creació de les dues associacions ha permès que desenes de persones —actualment hi ha al voltant d’ una trentena de famílies a cada associació— hagin pogut viatjar d’una manera “diferent”.

“Els nostres joves han pogut aprendre anglès, per exemple, i ells han pogut conèixer la nostra manera de viure o gaudir de les nostres festes”, diu Guinovart. Calculen que uns dos cents joves han participat al llarg d’aquests trenta anys en les activitats al voltant dels intercanvis.  Quan són els tarragonins els que viatgen fins a Stafford, tenen l’oportunitat de conèixer racons “fora de l’abast dels turistes”.  Les relacions d’amistat amb les famílies —subratlla—  s’han mantingut, en molts casos, fora de l’àmbit associatiu”.

Camps de treball, voluntariats, campaments d’estiu o, fins i tot, pràctiques laborals han estat possibles arran de la relació entre ciutadans tarragonins i els de Stafford. La British School of Costa Dorada, per exemple, que actualment compta amb uns quatre cents alumnes, es gestà fruit de les experiències i observacions de la família Monguió Figuerola, membre de l’associació gairebé des dels seus inicis. I, a la inversa, un bon nombre d’alumnes de l’escola d’Adults Josepa Massanés de Tarragona, han acabat essent membres actius de l’associació.

El passat dimarts, 20 de setembre, l’alcalde d’Stafford, Philip Leason, va visitar la nostra ciutat per renovar l’agermanament entre els municipis. Va ser en un acte institucional als jardins de la Casa Canals en el qual també va participar l’Associació Amics  de Stafford. El desig del president és clar: poder “rejovenir l’entitat per a què els intercanvis personals i culturals es mantinguin” i, d’aquesta manera, “algun dia poder celebrar trenta anys més d’agermanament entre les dues ciutats.” Els incentius són senzills: conèixer la llengua, cultura, gastronomia i angleses en un entorn d’amistat.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, amb l’alcalde de Stafford, Philip Leason, durant la signatura de la renovació de l’agermanament.

 

 

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: 1 Cedida, 2 Tjerk van der Meulen