Corria l’any 2020 quan d’una conversa entre Joan Carles Blanch, historiador tarragoní, i diversos tècnics de Cultura de l’Ajuntament, va sorgir la idea d’elaborar un llibre divulgatiu sobre la relació entre Santa Tecla i Tarragona. “He tardat un any i vuit mesos, però finalment ja el tenim aquí”, diu orgullós Blanch. El títol de l’obra és Operació Tecla (Cossetània Edicions) i el seu objectiu és clar: explicar d’on sorgeix l’idil·li de Tarragona amb Santa Tecla i descobrir qui es va encarregar de construir-lo.

Darrere de la Tecla, que és una icona, hi ha tota una història de poder. S’ha utilitzat per reivindicar un arquebisbat, el de Tarragona, que al segle X es trobava en hores baixes, després de l’ocupació musulmana”, subratlla l’autor. Per elaborar el llibre, que ha estat il·lustrat pel mateix Blanch, s’ha endinsat en biografies oficials d’arquebisbes i centenars d’articles d’historiadores i historiadors relacionats amb la història de Tarragona i Santa Tecla. Hi mana la realitat amb “llicències de ficció”, diu l’autor, que es troben a l’hora d’elaborar els dibuixos que acompanyen el text o de posar veu al poble, “perquè aleshores això no existia”.

Joan Carles Blanch signant llibres d'Operació Tecla

Operació Tecla consta de 128 pàgines i 270 il·lustracions i està dirigit al públic general. “Pot ser d’interès per a una persona de 15 anys, però també per a una de 30, 40 o fins i tot 80”, diu Blanch. El motiu, argumenta, és que en la “trama” per consolidar l’arquebisbat, construir la Catedral i portar la relíquia de Santa Tecla hi ha assassinats, relacions de poder i, en definitiva, “morbo”. “I això a la gent li agrada. Al final, és una història com la de Joc de Trons però a Tarragona. Salvant les distàncies, evidentment”, apunta Blanch.

Imatge d’una de les il·lustracions d’Operació Tecla, elaborada per Joan Carles Blanch.

“És una mirada atractiva sobre una gran operació de màrqueting medieval, protagonitzada per clergues, arquebisbes, nobles visigots i el poble. Al final, intento representar la piràmide de la societat medieval”, detalla. L’obra es desenvolupa en quatre capítols: el primer, sobre la història en vida de la Santa; el segon, sobre com viatja fins a Tarragona aquesta història i s’utilitza en la competència entre la ciutat i Toledo per restablir l’arquebisbat; el tercer, que narra com es comença a construir la Catedral després de l’assassinat d’un arquebisbe i com arriba la relíquia a Tarragona; i, per últim, com s’ha mantingut la tradició i ha arribat fins als nostres dies transformada en la festa major de la ciutat.  

El llibre es va presentar aquest divendres al Tinglado i ja està disponible a les llibreries tarragonines. Sobre la possibilitat de seguir aprofundint en la història de la patrona, Blanch no ho descarta. Sobretot pel fet d’explicar més anècdotes amagades de la Tarragona medieval, perquè “ens han explicat molt sobre la Tàrraco Romana o sobre el setge de 1811, però poc sobre la època medieval, i té molt de suc”.

Foto de família al Tinglado del Moll de Costa un cop acabada la presentació d''Operació Tecla' Santa Tecla va aparèixer per sorpresa a la presentació d''Operació Tecla'

 

Text: Carlos Domènech Goñi

Fotografies: Cedides i Marc Colilla