S’anomenen The Manouches i són un trio de cordes. Es tracta del guitarrista Georgi Olshanetsky, el contrabaix Olegario Velázquez i el violinista Samuel Garcia, ànima del projecte. «M’he envoltat de dos autèntics virtuosos del seu instrument», assegura Garcia en referència als seus companys. Tots tres són amants del gipsy jazz, estil musical que dona nom a la banda —en referència al jazz manouche, nascut a França als anys 30—, i ben aviat gravaran un disc. «Hem passat un any molt difícil, però sembla que van sortint coses», admet Garcia sobre els darrers mesos i la situació de la cultura al país.

Una subvenció de l’Ajuntament de Tarragona permetrà que aquests tres músics gravin un disc. Es tracta de la línia d’ajuts extraordinaris pensada per al sector cultural, dotada de 100.000 euros i que donarà suport a 24 iniciatives de la ciutat. «Estem molt contents, perquè això vol dir que la ciutat tindrà 24 projectes més que abans. I en temps com aquests, això és molt necessari», destaca Garcia.

El projecte de Garcia, Olshanetsky i Velázquez va néixer fa un parell d’anys. Tots tres es van conèixer al «mundillo del jazz de Tarragona» i van decidir retre homenatge al violinista francès Stéphane Grappelli. «És un dels meus ídols, juntament amb Django Reinhardt, i vam decidir fer un tribut», explica. Els concerts van donar bons resultats i tots tres músics van començar a afegir temes propis al repertori. «I ara, dos anys més tard, gravarem un disc on hi haurà alguna versió però, sobretot, temes nostres», revela el violinista tarragoní.

Una versió swing de l’Amparito Roca, una cançó anomenada «Plaça del Fòrum a la nit» o una altra inspirada en l’ambient gitano a la Part Alta de la ciutat són algunes de les obres que s’escoltaran al nou disc. «Jo vivia a la plaça del Fòrum i feia molta vida al barri. Des del meu balcó veia moltes coses i escoltava moltes converses de tot tipus. Tot això està a les cançons», expressa Garcia, que durant la pandèmia s’ha traslladat a la Via Augusta, en un pis amb vistes al mar que s’ha transformat en el seu local d’assaig.

Samuel Garcia toca el violí al menjador de casa seva, reconvertit en local d’assaig durant la pandèmia.

El nou disc de The Manouches s’està gravant a l’estudi del contrabaixista, Olegario Velázquez. Tindrà onze o dotze temes, un videoclip i es publicarà en aproximadament tres mesos. «Encara no sabem si traurem un CD físic, perquè no surt massa a compte actualment… Potser apostem per les plataformes digitals», diu Garcia. Una altra de les opcions és autoeditar-se, perquè «les discogràfiques s’emporten massa comissió», diu el violinista, amb coneixement de causa. El que està clar, però, és que estrenaran el nou disc a Tarragona. Possiblement serà a l’estiu, durant la celebració del cicle de jazz. I serà aleshores quan els ciutadans podran gaudir del gipsy jazz més tarragoní, el que s’ha inspirat en l’ambient de la Part Alta i les seves històries.

Text: Carlos Domènech Goñi
Fotografies: Alba Rodríguez i Carlos D.G

Etiquetes: ,